3,6 miljoen euro voor consortium dat vet- en levercellen in het lab wil kweken en ‘kweekfoiegras’ wil maken.
Foie gras zonder dat er eend voor hoeft te sneuvelen, dat is één van de doelstellingen van het Foieture project. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen kende drie kennisinstellingen en drie bedrijven daarvoor net geen 3,6 miljoen onderzoeksbudget toe. Het consortium bestaat uit de start-up Peace of Meat, Solina (een kmo gespecialiseerd in kruiden voor vleesverwerking), Nauta (een kmo die paté produceert), Flanders Food (het innovatiecentrum van de voedingsnijverheid), de KU Leuven en de Bio Base Europe Pilot Plant.
Peace of Meat wil vet- en levercellen kweken, om die aan andere voedingsbedrijven te leveren. Dat moet onder meer ‘kweekfoiegras’ opleveren. Bedoeling is ook om de cellen toe te voegen aan andere kweekvleesproducten, bouillon of plantaardige vleesvervangers, om de smaak te verbeteren. De start-up hoopt in 2020 een proof-of-concept klaar te hebben, in 2022 de eerste gekweekte celmasse te kunnen verkopen en in 2023 de eerste foie gras op de markt te kunnen brengen.
Aan de KU Leuven was stamcelexperte Catherine Verfaillie bij het consortium betrokken. ‘Gezien de commotie rond haar persoon heeft zij in de loop van vorige week beslist om tijdens het onderzoek van haar publicaties een stapje opzij te zetten voor het project met Peace of Meat’, klinkt het op het kabinet van Hilde Crevits, als minister voor Innovatie bevoegd voor de VLAIO-beurzen. ‘Om aan te geven dat het onderzoek van Peace of Meat niet afhankelijk is van haar persoon, stelt ze Frederic Lluis voor om het project op te volgen in naam van het stamcelinstituut aan de KU Leuven.’