‘We weten nog steeds niet wat we moeten eten’, kopte een Vlaamse krant onlangs. Eigenlijk weten we dat vrij goed, en het is niet zo ingewikkeld.
Houdt een eitje per dag de dokter weg? Met die variatie op de Engelse uitdrukking ‘An apple a day keeps the doctor away’ berichtten verschillende media over een nieuwe studie in het vakblad Heart. Helaas: het antwoord is nee.
Een dagelijks eitje zou het risico op een hersenbloeding met precies 26 procent verlagen en het risico op overlijden door hart- en vaatziekten met 18 procent. Tenminste, die verschillen vonden de wetenschappers wanneer ze bij ruim 400.000 Chinezen de dagelijkse ei-eters vergeleken met wie nooit eieren op het menu zet. Of de gezondheidsverschillen tussen de twee groepen aan die eieren ligt, kan de studie niet aantonen. Dat houdt de onderzoekers niet tegen toch die indruk te wekken.
Niet zo lang geleden was koffie het levenselixir du jour, nadat twee grote studies hadden gevonden dat koffiedrinkers langer leven. Kon aan de koffie liggen, of ook niet. ‘Matige koffieconsumptie kan deel uitmaken van een gezond voedingspatroon’, concludeerde een begeleidend edito in Annals of Internal Medicine. Laat aanrukken die Nobelprijs.
Gezond, duurzaam en diervriendelijk eten is eigenlijk niet zo ingewikkeld
‘We weten nog steeds niet wat we moeten eten’, kopte een Vlaamse krant onlangs. Eigenlijk weten we dat vrij goed, en het is niet zo ingewikkeld. In onze Eos Special over voeding legt Hendrik Cammu, arts en auteur van Wat moet ik nu geloven, dokter?, uit waarom dat toch zo lijkt. De constante stroom aan voedingsonderzoek, waar iedereen wel iets uit kan halen dat in zijn kraam past, draagt daar zeker toe bij. De Amerikaanse arts John Ioannidis vergeleek studies naar een aantal populaire voedingsmiddelen zoals koffie, melk en eieren. Hij vond evengoed onderzoek dat aantoont dat ze kanker veroorzaken als studies die op een beschermend effect wijzen.
Met koppen als ‘Van chocolade word je slim’ hebben uiteraard ook de media boter op het hoofd – over die boter en ander vet hebben we het ook nog. Voedingsnieuws is vaak goed gebakken lucht, een oefening waarin je op een verleidelijke manier meldt dat er eigenlijk niets te melden valt.
Eten verbindt en verdeelt. Je kunt voor of tegen ggo’s zijn, bio eten of niet, vlees eten of geen vlees. Eten heeft impact. De productie van ons voedsel is goed voor ongeveer een derde van onze broeikasgasuitstoot. Zonder te pretenderen volledig te zijn, schotelen we je in onze voedingsspecial daarom niet alleen artikels over gezondheid voor. Ook duurzaamheid, onderzoek en geschiedenis komen in deze editie aan bod. Wat aten onze voorouders? Wat maakt eten lekker? Hoe slagen we erin straks 9 miljard monden te voeden? Eten we binnenkort vis vanop het land en steak uit het lab? Genoeg voer voor discussie.