Wetenschappers waarschuwen voor misleidend voedingsadvies op TikTok

Een groot deel van de posts op TikTok over het mediterrane dieet zijn verwarrend en onnauwkeurig.

Uit een groeiend aantal onderzoeken blijkt dat het mediterrane dieet een gezond voedingspatroon is dat hartaandoeningen en andere chronische gezondheidsproblemen helpt te voorkomen. Maar je kan het mediterrane dieet pas volgen als je exact weet wat het inhoudt. Uit een nieuwe studie blijkt dat wie op het populaire social media-platform TikTok op zoek gaat naar informatie over het dieet, geregeld adviezen vindt die niet in lijn zijn met het mediterrane dieet en ook niet bijzonder gezond zijn.

Het mediterrane dieet is een voedingspatroon dat de nadruk legt op minimaal bewerkt en plantaardig voedsel – groenten, fruit, volle granen en bonen – en dat toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten tot een minimum beperkt. Olijfolie speelt er een belangrijke rol in. Vis, zuivel en gevogelte kunnen, maar met mate.

#mediterraneandiet

Hoewel het dieet zijn naam ontleent aan de traditionele eetpatronen van sommige landen rond de Middellandse Zee, zijn niet alle keukens in het Middellandse Zeegebied een afspiegeling van het mediterrane dieet zoals wetenschappers en artsen dat verstaan. Dit leidt tot verwarring over wat nu precies onder het mediterraan dieet wordt verstaan.

Om na te gaan hoe dit speelt op sociale media, analyseerden onderzoekers onder leiding van Margaret Raber van Baylor College of Medicine de eerste 200 video's die in augustus 2021 op TikTok verschenen onder de hashtag #mediterraneandiet. Ze ontdekten dat de meeste posts (78 procent) op de een of andere manier met gezondheid te maken hadden, maar dat minder dan 9 procent een definitie bood van wat het mediterrane dieet precies inhoudt. Een op de 5 posts ging helemaal niet over gezondheid, maar richtte zich uitsluitend op het eten en de cultuur uit landen die grenzen aan de Middellandse Zee.

Lamskebab en pitabroodjes

Alarmerend was dat een groot deel (69 procent) van deze ‘culturele’ posts voedingsmiddelen promootte die geen deel uitmaken van het gezonde voedingspatroon dat door het mediterrane dieet wordt gepromoot, zoals rood vlees, geraffineerde koolhydraten, zoetigheden en verwerkte voedingsmiddelen. Lamskebab en pitabroodjes bijvoorbeeld zijn wel populaire voedingsmiddelen in sommige mediterrane landen, maar ze passen absoluut niet in het mediterrane dieet.

Uit het onderzoek bleek verder dat de inhoud van posters die gezondheidsreferenties claimden, over het algemeen gedetailleerder en van betere kwaliteit was. Maar omdat maar de helft van de posters gezondheidsreferenties vermeldde, was het voor TikTok-gebruikers moeilijk om te bepalen welke video's waren gemaakt door betrouwbare posters.

Raber raadt mensen aan die op zoek gaan naar informatie over voeding op sociale media om alleen te zoeken naar inhoud van posters met gezondheidsdiploma's. En als de informatie toch tegenstrijdig of verwarrend lijkt, contact op te nemen met hun eigen zorgverlener. Beleidsmakers die sociale media willen gebruiken voor gezondheidsbevordering moeten er volgens haar werk van maken om tegenstrijdige, vage of zelfs misleidende informatie online tegen te gaan.