Algemeen geldt: witte wijn maak je met witte druiven, rode wijn met rood-paarse. Maar de druivenvariant bepaalt veel meer dan alleen de kleur. Hier vind je een kort overzicht van de tien populairste druiven, met de meest geteelde vooraan. ‘Smaak’ geeft aan hoe wijnkenners de smaak subjectief ervaren.
Cabernet Sauvignon
Donkere druiven, die zorgen voor een wijn met veel tannine: ideaal om te bewaren. Wordt typisch gemengd met merlot en soms ook cabernet franc. Groeit sinds de 18de eeuw in de streek van Bordeaux en wordt vandaag overal ter wereld geteeld. Smaak: aalbes, pruim, zwarte kers, koffie.
Airén
Een typisch Spaanse druif. Ze is goed bestand tegen droogte. In tegenstelling tot de andere druivenrassen, die keurig langs een draad worden geleid, laat men de Airén in bosjes groeien. Smaak: haar wijn is vrij neutraal en wordt meestal gedistilleerd tot sterkedrank.
Merlot
De meest voorkomende variant in de regio Bordeaux. Wijn van merlotdruiven bevat weinig tannine en smaakt fruitig, wat hem erg populair maakt. Smaak: rode vruchten, gebakken vijgen, chocolade.
Tempranillo
De belangrijkste variant in Spanje. Wijnen van tempranillo zijn donker en hebben een intense smaak met veel tannine. Daardoor zijn ze ook goed te bewaren. Smaak: rode vruchten, gestoofd fruit, leder en vanille, kruiden.
Chardonnay
Oorspronkelijk is Chardonnay afkomstig uit de Franse streek Bourgogne. Smaak: veelzijdige druiven, die zowel frisse als volle, eerder boterachtige wijnen voortbrengen. De wijngaard en de manier van wijn maken zouden de smaak voor een groot deel bepalen, omdat de druiven zelf neutraal smaken.
Shiraz / Syrah
Het meest voorkomende druivenras in Australië, waar ze vaak vermengd worden met cabernet sauvignon.
Smaak: de Shiraz-wijn uit Australië zou rijker, rijper en voller smaken dan de Franse. Bramen, zwarte peper, leder, zwarte vruchten.
Grenache Noir
Robuuste plant, die overleeft in droge, hete wijngaarden. De druiven bevatten veel suiker en leveren dus veel alcohol op, waardoor ze niet alleen geschikt zijn voor rode wijn, maar ook voor versterkte wijnen (die hebben een hoger alcoholgehalte) en rosé.
Smaak: framboos, witte peper, kruidig, warm.
Sauvignon Blanc
Is afkomstig uit de Loirevallei in Frankrijk en groeit het best in koele streken, zoals Marlborough in Nieuw-Zeeland. Sauvignon blanc wordt vaak gemengd met semillondruiven.
Smaak: asperge, passievrucht, netels, gemaaid gras, kruisbes.
Pinot Noir
Berucht als de moeilijkste druif. Ze levert een paar van de beste rode wijnen ter wereld, maar ook de slechtste. Door de dunne schil van de druiven en de dichte trossen is ze zeer gevoelig voor ziektes en rot. Pinot noir zit ook in champagne, vermengd met chardonnay en pinot meunier.
Smaak: bosvruchten, viooltjes, wildschotel, verleidelijk.
Trebbiano
Een druif die je in veel Italiaanse witte basiswijnen terugvindt. Ze levert wijnen op met strogele kleur, een laag alcoholgehalte en veel zuren. In Frankrijk wordt ze ook verwerkt in cognac.
Smaak: fris, neutraal