Menselijke fouten zijn de belangrijkste bron van verspilling bij Belgische voedselproducenten.
Slecht management en productwissels leiden tot voedselverspilling bij producenten. In België zijn ze zelfs de voornaamste oorzaken van verkwisting. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent en de Londense Brunel University bij 47 Belgische voedselproducenten.
De wetenschappers deden een oproep naar bedrijven van uiteenlopende grootte en actief in diverse sectoren. Onder meer fruitverwerkers, producenten van kant-en-klaarmaaltijden en slachterijen kregen een screening.
Uit het onderzoek naar het productieproces en na interviews met medewerkers bleek dat voedselverlies een aanzienlijk probleem is. Op 35 ton voedsel werd gemiddeld 1 ton verspild. De onderzoekers konden de verliezen terugvoeren tot verschillende stadia.
Bij de meeste bedrijven waren werknemers onvoldoende ingewerkt of was er geen standaardmethode. Productwissels zorgden voor de meeste verspilling. Als er op een productielijn eerst ketchup werd gemaakt en daarna mosterd, dan veroorzaakte het schoonmaken voor die wissel veel verlies.
Na de productie wrong de schoen bij de communicatie tussen leverancier en afnemer. Als een supermarkt voor het barbecueseizoen veel worstjes had besteld en het uiteindelijk regenachtig bleek, dan verminderden ze hun bestelling. De producent bleef achter met overschotten.
Voorts bleek dat vooral kleinere producenten amper controleren hoeveel voeding verspild wordt en wat de financiële gevolgen zijn.