Wim Derave
Wim Derave is gefascineerd door de bewegende mens. Hij is professor inspanningsfysiologie en sportvoeding aan de UGent, waar hij zich met een enthousiast onderzoeksteam buigt over vragen als ‘waarom is bewegen gezond voor je lichaam’ of ‘hoe kunnen spieren zich aanpassen aan training om topprestaties neer te zetten’. De Olympische Spelen zijn daarom echte hoogdagen voor deze sportwetenschapper.
Meest behandelde onderwerpen:
Vooruitblik 2025 - En waar zit welke cel?
De spatial proteoomtechniek is een geavanceerde methode waarmee onderzoekers niet alleen de aanwezigheid van eiwitten in cellen of weefsels kunnen detecteren, maar ook hun precieze locatie kunnen bepalen. Inspanningsfysioloog Wim Derave hoopt dat de methode ons zal helpen om te ontrafelen hoe een spier werkt.
De scheidslijn tussen vrouwen en mannen in topsport krijgt rake klappen
De olympische bokskamp tussen de Algerijnse Imane Khelif en de Italiaanse Angela Carini heeft geleid tot een wereldwijde golf van verontwaardiging en discussies. Khelif zou XY-chromosomen en te hoge testosteronwaardes hebben. Het Internationaal Olympisch Comité ziet hierin echter geen argument om haar uit te sluiten van de vrouwencompetitie. Hoe zit dat?
Triatlon uitgesteld door slechte waterkwaliteit: wat doet (collectief) te vroeg pieken met topsporters?
De triatlon bij de mannen wordt ‘voorlopig’ tenminste één dag uitgesteld, vanwege het té vervuilde water. Wat is de impact van uitstel op topsportprestaties?
Alexander Doom, de witte raaf in sprintersland
In de top 50 van snelste 400-meterlopers aller tijden staan maar twee atleten van niet-Afrikaanse origine, onder wie de Belg Alexander Doom. Waarom zijn atleten van Afrikaanse origine zo snel? Het antwoord bevindt zich in de spiervezels.