Yentl Gurny
Yentl Gurny loopt stage bij Eos.
Meest behandelde onderwerpen:
Ook zwerfhonden kunnen menselijke gezichtsuitdrukking lezen
Net als gezelschapshonden kunnen ook zwerfhonden menselijke gezichtsuitdrukkingen lezen en hun gedrag daaraan aanpassen, blijkt uit recent onderzoek. Hoewel zwerfhonden minder vaak in contact met mensen komen, beschikken ze toch over de nodige sociale vaardigheden om menselijke communicatie te begrijpen.
Walvis dan toch geen klimaatheld
Walvissen zijn dan toch niet dé oplossing voor de klimaatcrisis. Ze slaan weliswaar grote hoeveelheden CO2 op in hun lichaam en bevorderen de groei van plankton, maar hun aandeel in de strijd tegen de klimaatverandering is kleiner dan sommige milieuorganisaties beweren.
Burgers speuren met drones naar zwerfafval langs de Schelde
Met een nieuw project schakelen Vlaamse organisaties burgers in om zwerfafval langs de Schelde in kaart te brengen. Deelnemers maken dronebeelden van de oevers en sturen die door, waarna onderzoekers probleemzones aanduiden en gerichte opruimacties opzetten. ‘Zelfs sigarettenpeuken zijn goed zichtbaar op de foto’s.’
Duiven dromen dat ze vliegen
Droom je soms dat je kan vliegen? Duiven doen dat ook! Nieuw onderzoek wijst uit dat vogels, naast zoogdieren, in staat zijn om te dromen tijdens de remslaap.
Abstracte gravures in Franse grot zijn gemaakt door neanderthalers
Grottekeningen in het Franse La Roche-Cotard zijn het werk van neanderthalers en niet van Homo sapiens, wijst nieuw onderzoek uit. ‘Late neanderthalers verschilden helemaal niet zoveel van de Homo sapiens. Het is logisch dat zij ook grottekeningen maakten’, zegt professor Philip Van Peer (KU Leuven).
Onze voorouder ‘Lucy’ kon net als wij rechtop lopen
Onderzoekers reconstrueerden de gewrichten en spieren van Lucy, de bekendste vroege voorouder van de mens. Daarmee verwierven ze nieuw inzicht in de gang van de mensachtige.
Like, deel, vertrouw: kan een (dis)trust-knop op sociale media nepnieuws stoppen?
Op sociale media kun je momenteel alleen een bericht liken en delen. Onderzoekers ontwierpen een nieuwe optie waarmee de gebruiker kan oordelen over de betrouwbaarheid van een bericht: een (dis)trust-knop. Die zou de verspreiding van fake news en misinformatie kunnen terugdringen.
Tien feiten en fabels over bloed doneren
Is bloed doneren belastend voor je lichaam? En mag je doneren tijdens je menstruatie? Voor Wereld Bloeddonordag zetten we tien feiten en fabels op een rij.