Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Donderdagnacht veel ‘vallende sterren’ te zien
In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus vindt het jaarlijkse maximum van meteorenzwerm de Perseïden plaats. Tegen het einde van de nacht, tussen 3 en 4 uur, zijn er tot zeventig meteoren per uur te verwachten. Ook in de nachten voor en na het maximum kunnen, vanaf onbewolkte donkere plekken, tot wel vijftig ‘vallende sterren’ per uur zichtbaar zijn.
Pulsar racet als kanonskogel door het heelal
Sterrenkundigen hebben op 6.500 lichtjaar afstand een pulsar ontdekt die met een snelheid van circa 1.100 kilometer per seconde door het Melkwegstelsel beweegt. Snel genoeg om uiteindelijk aan de zwaartekracht van het Melkwegstelsel te ontsnappen.
Planetoïden zijn sterker dan gedacht
Planetoïden knal je niet zomaar uit elkaar. Dat is in het kort de conclusie van astronomen van de Johns Hopkins Universiteit.
NASA selecteert instrumenten voor mogelijke maanvluchten in 2019
Het wordt druk op en rond de maan, en de VS willen er nu ook weer naartoe. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft twaalf wetenschappelijke instrumenten en ‘tech-demonstraties’ geselecteerd voor maanmissies die al eind dit jaar zouden kunnen vertrekken.
Saturnusringen minder dan 100 miljoen jaar oud
De majestueuze ringen van de reuzenplaneet Saturnus zijn hooguit 100 miljoen jaar oud, en misschien zelfs niet ouder dan 10 miljoen jaar.
Chinese maansonde met succes geland op achterkant maan
Vannacht om 3.26 uur onze tijd is de Chinese maanlander Chang’e-4 geland op de maan.
Verre supernova-explosie liep met een sisser af
Een internationaal team van astronomen heeft een ontploffing van een zware ster waargenomen die opmerkelijk zwak was en snel uitdoofde.
Oude astrofoto's digitaal beschikbaar dankzij citizen science project
Vrijwilligers van het citizen science-project Astronomy Rewind hebben vele duizenden astrofoto's gescand en op de juiste hemelpositie geplaatst in World Wide Telescope, een soort Google Earth van de sterrenhemel.
Exoplaneet Kepler-1625b lijkt een kolossale maan te hebben
Twee astronomen van Columbia University hebben sterke aanwijzingen gevonden dat de exoplaneet Kepler-1625b in het gezelschap is van een maan. Deze ‘exomaan’ zou ongeveer zo groot zijn als de planeet Neptunus oftewel ruim vier keer zo groot als de aarde.