Angelique Van Ombergen
Angelique Van Ombergen heeft een doctoraat in de Medische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, waar ze momenteel nog verbonden is als gastprofessor. Haar onderzoek focuste zich op hersenplasticiteit in astronauten en vestibulaire patiënten. Momenteel is ze aan de slag als wetenschapscoordinator Human Research bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Angelique communiceert regelmatig over wetenschap voor een groot publiek en heeft 2 non-fictie kinderboeken onder de arm bij Lannoo. In mei 2020 verschijnt een boekje over Ruimtereizen bij Academia Press.
Meest behandelde onderwerpen:
De prioriteiten shift bij NASA en de internationale ruimtevaart: Maan > Mars
Eerder deze week ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump de Space Policy Directive 1 (SPD1), dag op dag 45 jaar na het vertrek van de Apollo 17 crew vanop de maan. Het gevolg is een prioriteiten shift bij NASA en ook de rest van de ruimtevaartwereld volgt. En maar goed ook.
Ruimtekoorts, een nieuwe bijwerking op de bijsluiter voor ruimtereizen?
Naast een hele reeks aan bijwerkingen zoals ruimteziekte, desoriëntatie en bot- en spierafbraak is nu ook aangetoond dat astronauten te kampen krijgen met een verhoogde lichaamstemperatuur tijdens hun ruimtetrip.
Elektrische schokjes: een nieuw geheugensteuntje?
Wanneer een specifieke hersenregio, namelijk de rechter entorinale hersenschors, gestimuleerd wordt met lage hoeveelheden elektrische stroom gaat het geheugen erop vooruit.
Waar vrienden allemaal niet goed voor zijn...
Vriendschappen hebben niet enkel een sociaal voordeel, maar zorgen ook voor een vertraging in cognitieve achteruitgang op oudere leeftijd .
Sporten is gezond én beschermt je tegen depressie
We horen het van alle kanten: sporten is belangrijk. Bovenop de gekende gezondheidsvoordelen dat sporten biedt, blijkt nu dat fysieke activiteit ook een beschermend effect heeft tegen depressie.
Rechts, links, rechts, links: het zit ‘m in ons ruggenmerg
Reeds decennia lang breken onderzoekers hun hoofd over wat de oorzaak is van rechts- en linkshandigheid, zonder een echt consensus.
Een glaasje meer of minder
In de nasleep van de feestdagen en met Tournée Minérale voor de deur, is het misschien goed om eens stil te staan bij wat het effect van alcohol op onze hersenen is.
Het effect van slaaptekort op de hersenen
In tijden van (her)examens en deadlines zijn "nachtjes door" voor velen geen uitzondering. Maar wat doet dat zoals met onze hersenen, dat slaaptekort? Een nieuwe studie heeft voor het eerst meet duidelijkheid gebracht rond het precieze effect van slaapdeprivatie. Het team van Luikse en Britse onderzoekers publiceerden hun resultaten recent in het gerenommeerde tijdschrift Science.
Isolatie, stress en ons brein: implicaties voor toekomstige ruimtemissies
Langdurige isolatie heeft een serieuze impact op zowel de mentale als fysieke prestaties van mensen. Van juni 2010 – november 2011 werd een 520-dagen durende isolatie studie opgezet: “MARS500”.