Angelique Van Ombergen
Angelique Van Ombergen heeft een doctoraat in de Medische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, waar ze momenteel nog verbonden is als gastprofessor. Haar onderzoek focuste zich op hersenplasticiteit in astronauten en vestibulaire patiënten. Momenteel is ze aan de slag als wetenschapscoordinator Human Research bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Angelique communiceert regelmatig over wetenschap voor een groot publiek en heeft 2 non-fictie kinderboeken onder de arm bij Lannoo. In mei 2020 verschijnt een boekje over Ruimtereizen bij Academia Press.
Meest behandelde onderwerpen:
Zo word je astronaut
Astronaut word je niet zomaar, dat wist je waarschijnlijk al. Over het algemeen duurt de basistraining van een astronaut zo’n drie tot vier jaar. Ruimtevaartorganisaties organiseren allerlei trainingen en simulaties. Het is belangrijk om alle aspecten van ruimtevaart te oefenen, van gewichtloosheid tot het ruimtetuig handmatig besturen.
Het buitenaards brein bekeken
Wat gebeurt er met het brein van ruimtereizigers? Die kennis is cruciaal voor toekomstige Marsmissies.
Logboek van een Marssimulatie
Voor een ‘analoge’ Marsmissie klopte een zeskoppige crew dagen van 24 uur en 37 minuten, met gevriesdroogd eten, claustrofobische ruimtes en een nooit aflatende monotonie. Gezagvoerder Angelique Van Ombergen doet verslag.
Kritische geest versus onzin: 1 - 0
Een kritische geest blijft een geweldig middel om niet zomaar alles te slikken wat op je afkomt, zelfs al komt het van wetenschappers.
Het Micro11-experiment: vruchtbaarheid in de ruimte
Hoe zit dat met vruchtbaarheid in de ruimte? Kunnen mensen überhaupt wel voortplanten buiten onze aardse dampkring? Het NASA Micro-11 experiment zoekt het uit.
Voorpublicatie ‘In Mijn Hoofd’
Ademen, eten, fietsen, gamen, dromen en verliefd zijn. Als een supercomputer stuurt je brein alles aan. Maar hoe werkt het eigenlijk?
De Falcon Heavy: “one giant leap”
Het zijn spannende tijden voor ruimteliefhebbers en techgeeks. En ook mensen die niet tot voorgaande categorieën behoren, konden er de afgelopen dagen niet naast kijken: de lancering van de Falcon Heavy.
'Under pressure': gooien oogklachten bij astronauten roet in het eten?
Oogklachten staan hoog op het prioriteitenlijstje van de ruimtevaartorganisaties, maar veel vragen zijn op dit moment nog onbeantwoord. Een kort overzicht.
"Meer beweging, meer grijze stof", ook van toepassingen bij kinderen
Bewegen is goed voor je. Voor je geest, voor je lichaam, voor je hart én ook voor je hersenen. Een recente studie toont aan dat meer beweging gepaard gaat met meer grijze stof in de hersenen bij kinderen.