Ann Dooms
Prof. Dr. Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in cybercriminaliteit, vooral dan in het opsporen van vervalste foto's of kunstwerken.
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe transformeer je tekst naar film uit het niets?
Artificiële intelligentie kan tegenwoordig met een tekstuele beschrijving een haarscherpe video genereren. Hoe werkt dat? Wiskundige Ann Dooms legt het uit.
Hoe ChatGPT tovert met taal
Iedereen kent ondertussen ChatGPT. Toch hoor je maar weinig over hoe de chatbot nu precies in zijn werk gaat, wat toch nodig is om in te schatten wat hij al dan niet kan. Tijd dus om te duiken in de magie, wat betekent dat we gaan zwemmen in wiskunde!
Vertel me een geheim, zonder het geheim te vertellen
Fan van De Da Vinci Code? Wiskundige Ann Dooms heeft wel een idee voor het eerste hoofdstuk van het volgende Dan Brown-boek.
Terugblik 2022 - Wiskundige beveiliging is te kraken
Deze zomer toonden twee Vlaamse wiskundigen dat ze zelfs zonder een quantumcomputer een wiskundige beveiliging konden kraken. Voor wiskundige Ann Dooms (Vrije Universiteit Brussel) is dat hét antwoord van 2022.
ChatGPT in de klas: durft ons onderwijs binnenkort de sprong te maken?
Schrijven studenten nog zelf hun teksten, of laten ze hun essays vanaf nu fabriceren door het nauwkeurige en gevatte ChatGPT? Een Duitse leerkracht besloot om de chatbot voortaan toe te laten, maar zijn studenten moeten wel kritisch blijven denken.
Zo werkt de wiskunde achter geheime betalingen
Cryptosystemen worden steeds beter beveiligd. Maar ook de aanvallen worden geavanceerder.
Een encyclopedie op een schijfje – met dank aan de wiskunde
De voorloper van Wikipedia dankt zijn succes aan een wiskundig resultaat van exact honderd jaar oud.
De avocadofauteuil van Elon Musk
Naast teksten kan artificiële intelligentie nu ook beelden genereren. Wiskundige Ann Dooms legt uit hoe dat werkt.
Waar een weg is, is wiskunde
Tijdens een eindeloze rit kijk je ongetwijfeld weleens naar het schermpje van de gps om te zien hoe lang het nog rijden is. Dat het toestel je dat kan vertellen, is te danken aan een knap staaltje technologie waarin heel wat wiskunde samenkomt. Wiskundige Ann Dooms (VUB) legt uit hoe die technologie werkt.