Krijgen artsen een digitale collega?
Artificiële intelligentie overtreft de gemiddelde patholoog om de diagnose van prostaatkanker te stellen. Maar samen presteren ze nog beter.
Artificiële intelligentie overtreft de gemiddelde patholoog om de diagnose van prostaatkanker te stellen. Maar samen presteren ze nog beter.
Een belangrijk uitgangspunt in de biologie is wellicht fout: niet alleen natuurlijke selectie beslist waar mutaties optreden. Door bepaalde genen stabieler te maken, heeft ook de epigenetica daar invloed op.
NASA’s Marsvoertuig Curiosity heeft bodemmonsters onderzocht en de resultaten naar de aarde overgeseind. Een analyse van de koolstofisotopen in die stalen laat drie mogelijke verklaringen zien voor de oorsprong van de daarin aanwezige koolstof.
Onze landbouw staat voor een gigantische uitdaging: in een razendsnel veranderend klimaat voldoende voedsel produceren. Bestaat er misschien een cheatcode en kunnen we met moderne veredelingstechnieken sneller droogtetolerante gewassen verwerven? ‘Genbewerking kan een gamechanger zijn.’
De meeste antidepressiva zijn erop gericht de hoeveelheid serotonine in de hersenen te verhogen. Toch heeft serotonine weinig of niets te maken met depressie.
In welke taal je een moreel dilemma voorgelegd krijgt, heeft een effect op de beslissing die je neemt. Uit recent onderzoek blijkt dat accenten die beslissing mogelijk ook sturen.
Sinds de start van de vaccinatiecampagne voor kinderen tussen 5 en 11 jaar is er ongerustheid over mogelijke ernstige nevenwerkingen van de vaccins. Die angst wordt aangewakkerd door desinformatie via socialemediakanalen. Wat zeggen de cijfers?
Elke dag spenderen we, in het beste geval, vier minuten aan iets wat triviaal en zelfs banaal lijkt. Zouden we die vier minuten aan iets anders besteden, dan zou dat grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Benieuwd? Het antwoord hoor je van microbacterioloog Marie Joossens (UGent).
Met behulp van de 4,1-meter SOAR-telescoop in Chili hebben astronomen het eerste voorbeeld ontdekt van een dubbelstersysteem waarin een ster die bezig is om in een witte dwerg te veranderen, in een baan om een neutronenster draait die net klaar is met zijn transformatie tot een snel ronddraaiende pulsar.
Dirk Verhofstadt gaat in gesprek met collega-filosoof Johan Braeckman over wat het betekent mens te zijn.
Welke lessen kunnen we trekken uit de pandemie die de wereld al bijna twee jaar in een wurggreep houdt? Samen met een transdisciplinair team formuleert epidemioloog Anne-Mieke Vandamme daar een antwoord op. ‘We kijken veel verder dan de lichamelijke gezondheid van de bevolking.’
Gegevens uit de meeste Europese landen laten zien dat omikron over het algemeen minder ernstige ziekte veroorzaakt dan eerdere varianten. Hoe komt dat?
Drie bekende wiskundige problemen over pizza, plus een grapje dat telt voor 0,14.
Een bizar quantumfysisch fenomeen dat dertig jaar geleden werd voorspeld, is eindelijk experimenteel waargenomen.
Ten gevolge van sterke getijdenkrachten lijkt de planeet WASP-103b meer op een rugbybal dan op een bol.
Elektrische vervoersmiddelen zoals zoals steps, elektrische fietsen en e-scooters hebben hun plaats veroverd in de stedelijke mobiliteit. Handig voor korte verplaatsingen, en beter voor het klimaat, toch? Voor elektrische deelsystemem gaat dat laatste alvast niet op.
Vrouwtjesdolfijnen kunnen genieten van seks. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat niet alleen erotische maar ook anatomische gelijkenissen met de mens aan het licht bracht.
Hoe leer je je kind dat meisjes ook mogen kiezen voor voetbal, en jongens voor nagellak. En dat een andere huidskleur ook maar 'gewoon' een andere huidskleur is. Liesbeth Gijsel vraagt het in deze aflevering aan ouders en pedagoog Judi Mesman, die aan de Universiteit Leiden onderzoekt hoe kinderen en volwassenen zichzelf en anderen zien in de samenleving.