Een eeuwenlange wapenwedloop gaf bacteriofagen hun dodelijke efficiëntie
Bacteriën lijken de strijd tegen antibiotica steeds meer te winnen, maar de bacteriofaag denkt daar anders over.
Bacteriën lijken de strijd tegen antibiotica steeds meer te winnen, maar de bacteriofaag denkt daar anders over.
Zand is na water de meestgebruikte grondstof ter wereld. Het is zo banaal en overvloedig aanwezig dat we er weinig bij stilstaan, maar zandwinning is met vijftig miljard ton per jaar de grootste exploitatie ter wereld.
Decennialang was de man de standaard in geneeskundig onderzoek. Vrouwen zijn wat kleiner, hebben borsten en een baarmoeder, maar verder zijn we biologisch gezien hetzelfde, was het motto. We moeten af van die ‘bikinivisie’, ook als het over het brein en mentale aandoeningen gaat.
Antibiotica redden jaarlijks miljoenen levens en zijn onmisbaar: zowel om bacteriële infecties te behandelen, als om ze te voorkomen bij operaties. Toch worden ze steeds minder effectief doordat bacteriën resistent worden. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe antibiotica - vreemd genoeg bij bacteriën en schimmels zelf. Hoe zit dat?
Mannen krijgen zelden borstkanker. Maar als er toch een diagnose volgt, is de tumor vaak groter en de ziekte uitgebreider. Hun overlevingskansen liggen meestal lager dan bij vrouwen. Bovendien worden mannen zelden betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, waardoor ze wellicht niet altijd adequaat worden behandeld.
Terwijl de dodo het toonbeeld was van tamheid, blonk de nauw verwante en eveneens uitgestorven solitaire uit in agressiviteit. Nederlandse onderzoekers vermoedden dat een stijgende zeespiegel aan de basis van dat verschil lag.
De Wereld Gezondheidsorganizatie (WHO) schatte dat er in 2019 al 4.95 miljoen mensen zijn overleden door de directe of indirecte gevolgen van antibiotica resistentie. Het is dus een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheidszorg.
In De Standaard vertelden jonge vrouwen onlangs over de pijn die ze ervaarden toen ze een spiraaltje lieten plaatsen. In dat artikel zegt gynaecoloog Gilbert Donders (UAntwerpen): ‘dat het spiraaltje er beter in zou gaan tijdens de maandstonden, is achterhaald.’ Het zou niet minder pijnlijk zijn. Hoe zit dat?
Bedrijven die duurzaamheid promoten zonder aan te sluiten bij de werkelijke behoeften en verlangens van consumenten, lopen het risico hun boodschap te verliezen in een zee van verveling.
Koolmezen zijn slimme vogels. Ze observeren hun omgeving en elkaar, en ontdekken zo vlot de kortste wegen naar voedsel. Wanneer mezen verhuizen, zijn ze nog gevoeliger om nuttige trucjes van hun nieuwe buren op te pikken.
De fijne motoriek die je gebruikt om met de hand letters te vormen heeft positieve effecten op leren en geheugen, zo toont nieuw onderzoek in Noorwegen aan.
De CO2-uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen bereikte in 2024 met 37,4 miljard ton of een stijging van 0,8% t.o.v. 2023, een nieuw record. Tevens blijkt de oceaan, normaliter goed voor de opname van een kwart van die uitstoot, dit jaar die rol minder goed te hebben vervuld.
Stel dat je een douche wil installeren met de ideale akoestische eigenschappen om je gezang goed te doen klinken, waar moet je dan op letten? Voor wie graag zingt onder de douche is dit absoluut geen domme vraag.
Een nieuwe techniek maakt het voor het eerst mogelijk live en in groot detail biologische processen in beeld te brengen. Denk aan de eerste stappen van aderverkalking of hoe het coronavaccin een cel binnendringt.
Een recent geval van zelfexperimentatie roept ethische vragen op. De geschiedenis toont dat de drijfveren voor zelfexperimentatie divers en door de tijd heen verschoven zijn.
Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan wetenschappelijke outreach, en je kan als onderzoeker niet langer in je ivoren toren blijven zitten. Maar hoe pak je dat aan? Hier deel ik met plezier mijn scicomm-ervaringen, om je op weg te helpen bij je eigen outreach-avontuur.
De bacterie Clostridium botulinum maakt het dodelijkste gif dat we kennen: botuline. Verrassend genoeg redt het ook mensenlevens én gebruikt de schoonheidsindustrie het om rimpels te verbergen.