Kankerbehandeling op maat
Nieuwe technologie voorspelt welke patiënten baat hebben bij immuuntherapie.
Nieuwe technologie voorspelt welke patiënten baat hebben bij immuuntherapie.
Heb je je ooit afgevraagd waarom de kleur van je snot anders is als je ziek bent? Je bent waarschijnlijk niet de eerste die deze vraag stelt.
Onderzoek suggereert dat videospellen kinderen met een risico op ontwikkelingsdyslexie - een genetische neurologische aandoening die het verwerken van woorden bemoeilijkt - kunnen helpen door hun vermogen om gesproken woorden en geluiden waar te nemen te verbeteren.
Het schimmelnetwerk onder de vlezige, witte koningsoesterzwam produceert niet alleen elegante hapjes. Het kan ook dienen als een scherpe robotsensor, die helpt bij het besturen van een robot op wielen en een zachte, stervormige robot.
Wetenschappers hebben kunstmatige intelligentie een directe lijn gegeven naar de zenuwstelsels van millimeterlange wormen, zodat ze de wezens naar een smakelijk doel kunnen leiden en een intrigerende samenwerking tussen hersenen en AI kunnen laten zien.
Ieder jaar opnieuw duikt bij acties rond eenzaamheid, zoals dit jaar bij de Warmste Week, het bericht op dat ‘eenzaamheid even schadelijk zou zijn als 15 sigaretten per dag roken’. Die vergelijking klopt niet.
Wat als een patiënt denkt dat diabetes geen echte ziekte is, maar enkel voorkomt bij westerse mensen? Zulke overtuigingen klinken misschien ongewoon, maar komen in de praktijk regelmatig voor. Ze laten zien hoe essentieel het is om medische zorg aan te passen aan de culturele context van patiënten en begrip te hebben voor verschillende wereldbeelden.
Onze darmen krijgen vaak pas aandacht als er klachten zijn. Maar wist je dat biljoenen micro-organismen dagelijks werken om onze gezondheid te bewaken? Zo ook de bacterie Akkermansia. Welke cruciale rol speelt deze bacterie, en vooral wat kunnen wij doen om deze bondgenoot tevreden te houden?
Wie verliefd is, voelt ‘vlinders in de buik’. Is dat een universeel gegeven, of verschilt de manier waarop we emoties ervaren in ons lichaam naargelang iemands culturele of historische achtergrond? Een analyse van tekstfragmenten uit het oude Mesopotamië laat zowel gelijkenissen als verschillen zien.
Bio-ingenieur Warre Demuynck (Universiteit Gent) is de winnaar van de Eos-prijs 2024. Zijn onderzoek toont aan dat boomsoorten in het Congobekken in Centraal-Afrika meer CO₂ opnemen uit de atmosfeer dan die in het Amazonewoud in Zuid-Amerika. Deze ontdekking zet vraagtekens bij de accuraatheid van huidige klimaatmodellen, die vaak geen onderscheid maken tussen regenwouden.
Kubusvormige robotjes werken samen als mieren, onder andere om voorwerpen die fors groter zijn dan zichzelf op te pakken en te verplaatsen.
Hersenscans van mensen die voortdurend scrollen, tonen veranderingen in hersenactiviteit. Maar of overmatig scrollen op je smartphone de hersenen aantast en breinrot veroorzaakt, is moeilijk te zeggen.
Geen tijd om je te vervelen tijdens de kerstvakantie: we hebben meer dan zes uur aan interessante gesprekken voor je klaarstaan!
Het zit al in je smartphone, in je horloge, en misschien zelfs in je thermostaat. Artificiële intelligentie (AI) sluipt ons leven binnen, zonder dat we het goed en wel beseffen.
Astrofysica Leen Decin hoopt samen met haar collega-sterrenkundigen dat de Square Kilometre Array (SKA), de grootste radiotelescoop ter wereld, zijn eerste grote ontdekkingen zal onthullen.
Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers hoopt dat de materiële, energetische en andere ecologische impact van computers in 2025 zichtbaarder en kleiner gemaakt zal worden.
De spatial proteoomtechniek is een geavanceerde methode waarmee onderzoekers niet alleen de aanwezigheid van eiwitten in cellen of weefsels kunnen detecteren, maar ook hun precieze locatie kunnen bepalen. Inspanningsfysioloog Wim Derave hoopt dat de methode ons zal helpen om te ontrafelen hoe een spier werkt.