‘De moderne mens leerde van de neanderthaler, niet omgekeerd’
Steeds meer nieuwe inzichten tonen aan dat de ‘primitieve’ neanderthaler eerherstel verdient.
Steeds meer nieuwe inzichten tonen aan dat de ‘primitieve’ neanderthaler eerherstel verdient.
In 2020 was al bewezen dat er binnen de klasse van de zogenaamde delicate priemgetallen ook priemgetallen terug te vinden zijn die breed-delicaat zijn. En in 2021 ontdekten twee onderzoekers van de University of South Carolina dat die breed-delicate priemgetallen ‘slechts’ even eenzaam zijn als gewone priemgetallen. En dat in tijden van quarantaine.
Op 24 december wordt de James Webb Space Telescope gelanceerd. Sterrenkundigen kijken reikhalzend uit naar de resultaten van deze nieuwe ruimtetelescoop. Wat maakt de nieuwe ruimtetelescoop zo bijzonder?
Binnen wetenschappelijk onderzoek naar het leven in zeeën en oceanen is drijfhout grotendeels buiten beeld gebleven. Ten onrechte, want dood hout heeft een belangrijke functie in het maritieme milieu. Tegelijk hebben allerlei menselijke activiteiten het volume hout in het water dramatisch verminderd.
De James Webb-ruimtetelescoop kan ver terug in de tijd kijken, naar de eerste sterrenstelsels. Seppe Canonaco, educatief medewerker bij Cosmodrome Kattevennen, stelt de ruimtetelescoop aan je voor.
Waarom proeven we wat we proeven? De Nederlandse restauranthouder en wetenschapper Peter Klosse doet al twintig jaar onderzoek naar smaak. ‘Onze smaakdefinitie is aan herziening toe. Er is een paradigmashift nodig.’
Zetten nieuwe medische technologieën ons familiebeeld op zijn kop? En hoe ziet de toekomst eruit?
Welke impact zal AI hebben op de gezondheidszorg? Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de zorgverleners, patiënten en ontwikkelaars? Vormt AI ook een gevaar voor onze privacy? Je hoort het in dit panelgesprek.
Is de huidige wet op de patiëntenrechten nog voldoende? Of moeten er extra initiatieven genomen worden om de rechten van de patiënt te beschermen in het licht van de laatste medische ontwikkelingen?
Op het eerste zicht lijken prenatale testen zoals de NIPT- en dragerschapstest interessant, maar het brengt ook een grote verantwoordelijkheid mee voor de (wens-)ouders. Tijd om even stil te staan bij alle morele en maatschappelijke vragen die de testen oproepen.
Het microbioom van de darmen is essentieel voor onze gezondheid. Het langdurig slikken van medicijnen kan dat microbioom negatief beïnvloeden.
Wist je dat kankercellen niet zo hard verschillen van onze gezonde cellen? Dat maakt het voor T-cellen, belangrijke afweercellen in ons lichaam, niet gemakkelijk om kankercellen te herkennen en te bestrijden. Kankeronderzoekster Heleen Hanssens (VUB-FWO) wil de T-cellen een handje helpen. Hoe ze dat doet, legt ze uit in dit filmpje.
Hoe bestrijd je een van de meest invasieve exoten ter wereld? Door hun ergste nachtmerrie te laten uitkomen, concludeert een nieuw experiment: een computergestuurde robotversie van hun grootste natuurlijke vijand.
De tornadoclusters die vorige week over verschillende Amerikaanse staten trokken, zijn omwille van hun omvang en timing historisch te noemen. Weerman Bram Verbruggen legt uit waarom.
Een op de vijf de ouders deelt wel eens een tik uit. Hoe erg is dat? En welke andere manieren zijn er om je kind te straffen? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, sprak met ouders over hun ervaringen. En wat zegt de wetenschap? Dat vroeg Liesbeth aan pedagoog Philippe Noens van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen aan de Odisee Hogeschool in Brussel.
Een nieuwe 3D-printer kan gelijktijdig voedsel maken en bereiden.
Een kerstboom in huis halen is voor veel mensen een vast ritueel dat bij Kerstmis hoort. Maar hoe maak je een weloverwogen, ecologische keuze? Het blijft ingewikkeld om de milieu-impact van consumptiegoederen goed in te schatten. Dat is voor kerstbomen niet anders.
Droogte en opwarming hebben ook een invloed op onze landbouwgewassen en naaldbossen. Je leest er meer over in de nieuwe Eos.