Vroegste Europeanen geven DNA prijs
De schedel van een vrouwelijke Homo sapiens blijkt meer dan 45.000 jaar oud. Een recente DNA-analyse van deze en andere resten biedt inzicht in de stamboom van de eerste moderne Europeanen.
De schedel van een vrouwelijke Homo sapiens blijkt meer dan 45.000 jaar oud. Een recente DNA-analyse van deze en andere resten biedt inzicht in de stamboom van de eerste moderne Europeanen.
Nu iedereen een mondmasker draagt, kunnen we anderen nog steeds herkennen. Hoe komt dat?
Het instrument rafelt het licht van de waargenomen objecten uiteen in hun samenstellende kleuren. Zo wordt informatie verkregen over hun chemische samenstelling, afstanden en snelheden.
Met Billie en zijn genen slagen Stefaan Boonen en Melvin er wonderwel in om complexe materie aan jonge lezers over te brengen.
In aflevering 1 van Ongesteld vertelt Hannah (16) over haar eerste keer. ‘Je gaat niet voor de hele speelplaats roepen: Hé gasten, ik heb mijn regels.’ Ook in de 21ste eeuw wordt er nog altijd niet openlijk gepraat over menstruatie. Het taboe blijkt, verrassend genoeg, een product van het feminisme, vertelt historica Kaat Wils (KU Leuven), hoewel datzelfde feminisme er vandaag voor zorgt dat menstruatie bespreekbaarder wordt.
“Intermittent fasting” of periodiek vasten is een echte hype. Amerikaanse filmsterren zoals Jennifer Aniston en Vanessa Hudgens zweren erbij, en ook heel wat bekende Vlamingen zijn overtuigd van het dieet en raden het aan om enkele kilo’s kwijt te raken. Maar is vasten om af te vallen wel zo gezond?
Door natuur te beschermen en te herstellen kunnen we nog in de loop van deze eeuw 0,1 à 0,3 graden opwarming vermijden.
Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers blikt terug op de coronalente van 2020: samen met een groep academici maakte ze middenin een pandemie een nieuw thuis van Slack.
Een vrouw bloedt gemiddeld tweeduizend dagen in haar leven. Acht op de tien vrouwen ondervinden last van hun cyclus. Toch zwijgen we het liefst over menstruatie. Waar komt dat taboe vandaan? Wat is een ‘normale’ menstruatie en wanneer heb je een probleem? Welke impact hebben hormonen op je gezondheid en je gemoed? En waarom menstrueren vrouwen eigenlijk, terwijl er nauwelijks diersoorten zijn die ons dat nadoen?
De Europese doelstelling om meer in te zetten op biolandbouw stuit op verzet. Experts vragen dat de EU haar regels rond moderne veredelingstechnieken herziet.
430.000 jaar geleden ontplofte een meteoriet boven Antarctica. Onderzoek naar dit soort historische explosies kan helpen de impact van toekomstige meteorieten te beperken.
Een nieuw AI-model opent perspectieven op een oplossing voor een ongetwijfeld zeer herkenbare dagelijkse ergernis: tikfouten op je smartphone, en de soms al even frustrerende ingrepen van het auto-correctiesysteem.
Onderzoekers willen langdurige gevolgen van covid-19 in kaart brengen bij alle Schotten die ooit positief testten.
Covid-19 treft mensen met overgewicht en obesitas bovengemiddeld hard. Kan de coronacrisis dienen als hefboom om die andere epidemie eindelijk eens doortastend aan te pakken? De oplossingen zijn bekend, maar doortastend beleid bleef tot dusver uit. ‘Dit probleem wordt al veel te lang niet serieus genomen.’
Tijdens een oefening op 21 april is de Indonesische onderzeeër KRI Nanggala plotseling verdwenen. Het schip en haar bemanning is zeer waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een interne golf, schrijft oceanograaf Jan Stel.
Berggorilla’s kloppen wellicht op hun borst om informatie over zichzelf door te geven.
Veel mensen hebben een te lage vitamine D-opname en worden te weinig aan zonlicht blootgesteld. Is het daarom verstandig om supplementen te nemen?
België en Nederland, twee kleine landen met een enorme overzeese schaduw. Met Congo en Revolusi schreef David Van Reybrouck hun koloniale geschiedenissen neer. Uit een verlangen om pijn erkenbaar te maken, en ook om te waarschuwen voor een nieuwe vorm van kolonisatie.