Podcast moleculaire avonturen: Een ontdekkingsreis door de wereld van computationele chemie
Wist je dat niet alle scheikundigen experimenten uitvoeren in een labo, maar sommigen ook een volledig onderzoek achter de computer doen?
Wist je dat niet alle scheikundigen experimenten uitvoeren in een labo, maar sommigen ook een volledig onderzoek achter de computer doen?
De mens verandert niet alleen de leefomgeving van andere soorten. We veranderen ook de diersoorten zélf.
Houd veranderingen in het uiterlijk en in de textuur van je nagels in de gaten - ze kunnen belangrijke aanwijzingen geven over je gezondheid.
Er is veel ruimte in de ondergrond voor opslag van thermische energie maar spijtig genoeg verhindert onzekerheid nog te vaak de toepassing. Tijd om die boeman te ontmaskeren.
Iedereen ervaart mentale inspanning als onprettig. Vrijwillig een sudoku maken doe je vooral voor de beloning, niet omdat je het denkwerk zo leuk vindt.
Kernfusie als energiebron ligt volgens sommige critici altijd dertig jaar in de toekomst. Snelle computermodellen die de warmteafvoer voorspellen, zijn één van de sleutels om deze toekomstmuziek ooit te laten weerklinken.
In Vlaanderen is ruim de helft van de werkzoekenden langer dan één jaar op zoek naar werk. Hoe komt het dat deze groep ondanks de vele vacatures de weg naar de arbeidsmarkt niet lijkt te vinden?
Achteraf voelen we ons helaas vaak nog slechter door dit gedrag. Waarom doen we het dan toch?
Over het leven in concentratiekampen en ghetto's in het Oosten is vandaag veel geweten. Maar hoe was het leven in Duitse steden zelf toen Hitler aan de macht was?
De zomervakantie betekent vaak meer suiker voor kinderen. Ouders vinden dat hun kinderen door die ‘sugar rush’ vaak hyperactief worden, maar dat is een fabel.
Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!
Stadsbomen ontvangen vaak meer licht dan bomen op het platteland. Mogelijk investeren ze die extra energie in bescherming tegen insecten.
Het smelten van de ijskappen op Groenland en Antarctica vertraagt de rotatiesnelheid van de aarde, waardoor de dag een beetje langer wordt. Gaan we daar iets van merken?
Heel wat professionele sporters zweren bij neuroathletics. Deze trainingsmethode stelt de hersenen en het zenuwstelsel centraal. Kan dat het verschil maken tussen winst en verlies?
Soja, dat is een gewas dat in tropische landen als Brazilië wordt gekweekt, toch? Klopt, maar daar willen Margo Vermeersch (ILVO) en haar collega's verandering in brengen. Zij willen soja in België telen, waardoor we in de toekomst minder dan de huidige 700.000 ton soja per jaar hoeven te importeren. Benieuwd hoever ze daarmee staan? Bekijk de video waarin Margo alles uitlegt. Zij is ervan overtuigd: mits nog wat geduld, kunnen we straks genieten van Belgische sojadrink!
De bijna vergeten zonnevlekkentekeningen van de Duitse astronoom Johannes Kepler onthullen informatie over de zonnecyclus in het verleden.
Zwemmen in zoetwater in Zuid-Europa wordt riskanter door de opkomst van een tropische parasiet.
Psychotherapie kan een helend effect hebben bij diverse mentale gezondheidsproblemen, maar er wordt zelden onderzoek gedaan naar de risico’s van behandelingen. Een nieuwe studie bracht die risico’s in kaart.