Twijfel is er om te koesteren
In Leugen & waarheid reconstrueert de Nederlandse schrijver en essayist Bas Heijne hoe verdwijnende zekerheden vervangen worden door nieuwe waarheden.
In Leugen & waarheid reconstrueert de Nederlandse schrijver en essayist Bas Heijne hoe verdwijnende zekerheden vervangen worden door nieuwe waarheden.
De twee kleine Marsmanen Phobos en Deimos zijn mogelijk overblijfselen van een grotere maan die één tot drie miljard jaar geleden uit elkaar is gevallen.
Elektrische stimulatie van het ruggenmerg vermindert bij veel patiënten chronische lage rugpijn. Mogelijk heeft die stimulatie impact op het pijnsysteem in het brein.
Filosoof Sylvia Wenmackers kijkt naar haar takenlijst voor de komende week en zucht. Hoe komt ze als filosoof toch aan al dat werk, terwijl haar vakgebied al zo vaak is doodverklaard?
Gisteren bereikte een stofwolk met Saharazand onze contreien. De aanwezigheid van het Saharazand zorgde niet alleen voor prachtige taferelen, maar had ook tot gevolgd dat de zon veel moeite had om zich te laten zien en dat de lucht grijs-wit kleurde.
Specialist Guy Verhulst brengt de oorzaken en mogelijke oplossingen van vruchtbaarheidsproblemen in beeld.
Het positieve ecosaldo van telewerk blijkt kleiner dan gedacht.
Sommige aardse micro-organismen zijn gedurende enige tijd bestand tegen de omstandigheden op de planeet Mars.
Op de website van het digitalisatieproject Closer to Van Eyck kan je inzoomen op de allerkleinste details in de schilderijen van Van Eyck én op de lagen onder het verfoppervlak die dankzij radiografie en infraroodreflectografie zichtbaar werden.
Leidingwater ontharden is goed voor je huishoudtoestellen. Maar is het ook goed voor je gezondheid? Of juist niet?
Vliegende auto’s zijn een onmisbaar aspect van elk sciencefictionverhaal, zowel oud als nieuw. Al sinds de jaren 1950 dromen we ervan om al vliegend naar ons werk getransporteerd te worden. Intussen staan we in onze technologie al een stuk verder. Wanneer mogen we de komst van vliegende auto’s verwelkomen?
Vorige week vroor het de stenen uit de grond en hadden we te maken met een stevige winterprik. Dit weekend staat de lente voor de deur en mogen we temperaturen boven 15°C verwachten. Hoe komt het dat het weer nu zo abrupt omslaat en hoe uitzonderlijk is dat? Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen legt het uit.
Donderdagavond landde de Amerikaanse Marswagen Perseverance op Mars om daar bodemmonsters te verzamelen en op zoek te gaan naar mogelijke sporen van leven in het verre verleden.
Na de toedoening van coronavaccins werden er verschillende ernstige allergische reacties gerapporteerd. Daardoor twijfelen mensen met bekende allergieën of de vaccins wel veilig zijn voor hen. Is hun twijfel terecht?
Vanavond zal NASA’s nieuwe Marsverkenner Perseverance een zachte landing maken op Mars. Als de onderneming slaagt zal hij de vijfde Marsrover zijn die over het oppervlak van de rode planeet rondrijdt. Zijn taak: geologisch onderzoek doen en speuren naar mogelijke tekenen van vroeger leven op Mars.
De nieuwe wearable maakt het mogelijk om meerdere medische condities tegelijk te meten, en is het eerste draagbare apparaat dat zowel cardiovasculaire signalen als biochemische niveaus samen in kaart brengt.
De uitbraak van het coronavirus bracht de virologie in een ongeziene stroomversnelling. In andere domeinen kwam het onderzoek on hold te staan. Op welke manieren heeft de pandemie het wetenschapsbedrijf hertekend?
Hoeveel voeding heeft een ernstig zieke patiënt nodig? Gangbare berekeningen slaan de bal vaak mis, met meer infecties en complicaties als gevolg. Een meettoestel dat mee ontwikkeld werd aan het UZ Brussel moet een oplossing op maat bieden.