Jongvolwassenheid is niet langer een van de gelukkigste periodes in het leven
De U-vormige curve waarbij jeugd en ouderdom de gelukkigste periodes van het leven worden genoemd, is veranderd.
De U-vormige curve waarbij jeugd en ouderdom de gelukkigste periodes van het leven worden genoemd, is veranderd.
Een vroege blootstelling aan antibiotica kan op lange termijn leiden tot een hogere vatbaarheid voor astma. Onderzoekers ontdekten waarom, waardoor ze wellicht de ontwikkeling van astma kunnen voorkomen.
Met behulp van pulsars – ronddraaiende neutronensterren die vuurtoren-achtige bundels van radiostraling uitzenden – hebben astronomen veelbelovend bewijs gevonden voor het bestaan van objecten die uit donkere materie bestaan.
Zou jij in staat zijn om iemand te reanimeren als die plots in elkaar zakt door een hartstilstand? Zelfs getrainde mensen voelen zich vaak terughoudend voelen om te handelen bij een echt noodgeval, bol van stress en chaos. Anne-Astrid Agten wil VR gebruiken om mensen beter voor te bereiden op zo'n noodsituatie.
Ben jij mijn vader? Het klinkt wel alsof dit gezegde thuishoort in een realityshow, waar DNA-testen voor sensationele TV zorgen. Toch is het gebruik van dit soort testen niet gelimiteerd tot mensen en worden deze ook bij bomen en andere planten toegepast.
Volgens influencers op sociale mediaplatformen, waaronder Instagram en TikTok, zijn zonnecrèmes kankerverwekkend en blokkeren ze de productie van vitamine D in de huid. Onder andere de Spaanse topvoetballer Marcos Llorente raadt het gebruik van zonnecrème af. Dat klopt niet.
Wereldwijd loopt één op de vier kinderen tijdens het opgroeien een ernstig letsel aan het gebit op. Wat als zo'n beschadigde tand zichzelf zou kunnen genezen? Dat is waar Una Ivkovic (KU Leuven - FWO) haar tanden in zet. Zij werkt aan een hydrogel die stamcellen naar de wonde leidt om nieuw tandweefsel aan te maken en de beschadigde tand te herstellen.
Tijdens de zomerzonnewende, op 21 juni, duurt de schemering het langst. Nu begint ze weer te korten, en dat weten ook planten, zo blijkt. Het groen rondom ons meet de duur van de schemering en past zijn groei daaraan aan.
Een internationaal onderzoeksteam heeft de driedimensionale chromosoomstructuren van een 52.000 jaar oude wolharige mammoet in kaart gebracht. Dat is een primeur voor een uitgestorven diersoort.
Tampons kunnen metalen bevatten, blijkt uit recent onderzoek. Of die ook in de bloedsomloop en de rest van het lichaam terecht kunnen komen, is nog niet duidelijk.
Snacken is meer dan alleen een hap tussen de maaltijden door. Het is een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon, ook naarmate we ouder worden. Emoties en sociale contacten spelen een cruciale rol in het al dan niet gezond snacken van 60-plussers.
Zo'n vijftigduizend jaar geleden begon een uitstervingsgolf die een belangrijk deel van de grote dieren fataal werd. De precieze oorzaak – de mens of een veranderend klimaat – bleef een open discussie. Tot nu.
Een nieuw ontdekt hormoon dat de botten van vrouwen die borstvoeding geven sterk houdt, kan helpen bij het genezen van botbreuken en bij de behandeling van osteoporose.
Veertig tot tachtig procent van trekvogels die boven Nederland vliegen doen dat op een hoogte van 200 meter of minder. Dat is net het deel van de lucht waarin de wieken van windturbines draaien. Wetenschappers vragen om bij de locatiekeuze voor windturbines rekening te houden met populaire trekroutes.
De innovatieve bioreactor van het Gentse ArcelorMittal is een gamechanger voor de energietransitie in België. Maar in de koolstofneutrale toekomst van 2050 kan de nieuwe Steelanol-bioreactor misschien geen rol meer spelen. Dat besluiten wetenschappers bij EnergyVille.
Belgische wijn heeft de wind in de zeilen. Met een productie van drie miljoen liter, een verdubbeling vergeleken met het jaar voordien, was 2022 een recordjaar. Maar volgens onderzoeker Johan Yssel (KU Leuven, Stellenbosch University, Zuid-Afrika) kan de klimaatverandering roet in het eten gooien.
Een exoplaneet die berucht is om zijn ruige weersomstandigheden heeft nog een andere bizarre eigenschap: volgens een nieuwe studie stinkt hij naar rotte eieren.
Het wordt warmer en het aantal hittegolven neemt toe. Sommige dieren en planten passen zich daar snel genoeg aan en dat is positief nieuws. Maar er zou ook wel eens een addertje onder het gras kunnen zitten.