Verstedelijking verarmt fauna
Verstedelijking doet de soortenrijkdom sterk dalen en decimeert de populaties. Dat concludeert een team van biologen nadat ze een waaier aan diersoorten vergeleek tussen verstedelijkte en landelijke gebieden.
Verstedelijking doet de soortenrijkdom sterk dalen en decimeert de populaties. Dat concludeert een team van biologen nadat ze een waaier aan diersoorten vergeleek tussen verstedelijkte en landelijke gebieden.
Een Ierse hoogleraar beweert dat verschillende groenten, fruitsoorten en granen minder rijk aan voedingsstoffen zijn geworden. En dat rood vlees eten de gezondheid beschermt. Klopt wat ze zegt?
Soms herinneren we ons gebeurtenissen die we niet hebben meegemaakt. Hoe komt dat? Rechtspsycholoog Henry Otgaar (KU Leuven en Maastricht University) legt het uit.
Afgeleid door de vele treingesprekken, kan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers zich maar met moeite concentreren op de theorie van Heraclitus. Toch begrijpt ze zijn theorie in de trein het allerbest.
Archeologisch onderzoek werpt nieuw licht op het mysterie dat historici al eeuwen fascineert.
Voor het eerst staan drie artsen terecht die euthanasie hebben verleend aan een psychiatrisch patiënte. De jury zal moeten beoordelen of de Belgische euthanasiewet zorgvuldig genoeg werd nageleefd. Hoe zit die wet in elkaar?
Rusten? Je zithouding veranderen? Pijnstillers slikken? Wie last heeft van rugpijn krijgt allerlei adviezen. Australische kinesitherapeuten evalueerden tien populaire, maar vaak ook ongelukkige, adviezen over rugpijn.
De levensverwachting stijgt, maar meer mensen leven met aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en kanker. Kunnen we daar iets aan doen?
Vluchten binnen de EU vallen onder de handel in emissierechten. Niet vliegen binnen Europa leidt daarom niet automatisch tot minder CO2-uitstoot. Maar dat korte vluchten daarom geen reden tot bezorgdheid zijn, klopt niet.
Blootstelling aan gezonde ingrediënten stuurt kinderen richting gezonde voedingskeuzes.
Is het mogelijk de geluidsbarrière te doorbreken zonder luide knal? De NASA gaat het uittesten met een bijzonder vliegtuig.
Toen marien bioloog Anton Van de Putte in 2006 op expeditie naar Antarctica trok, kwam hij met 'amper' 400 stalen terug. Dankzij een simpel maar briljant idee beschikt hij vandaag over meer dan 2 miljoen stalen.
Studenten die bovengemiddeld vaak bezig zijn op hun smartphone, doen het slechter dan wie dat minder dan gemiddeld doet. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen.
Een kwartsglasplaatje met een dikte van 2 millimeter: meer is niet nodig om de originele Superman-film, goed voor 75,6 GB, op te slaan.
Een wiskundige terugblik op 2019.
Honderden verdachten en slachtoffers is gevraagd om DNA af te staan in het onderzoek naar de bende van Nijvel, die in de jaren 1980 angst zaaide in België. Wat kun je aflezen uit DNA? We vroegen het aan Peter Claes van de KU Leuven.
Het nieuws is opmerkelijk, omdat er sinds 1990 wereldwijd slechts vijf à zes nieuwe vogelsoorten per jaar beschreven worden.
Dat heeft gevolgen voor het waterecosysteem en de koolstofopslag in de oceaan.