Immuunsysteem verhoogt risico op hersenaandoening door zika
Niet alle baby’s van moeders met zika lijden aan de hersenaandoening microcefalie. Immuuncellen van de moeder bepalen deels het risico.
Niet alle baby’s van moeders met zika lijden aan de hersenaandoening microcefalie. Immuuncellen van de moeder bepalen deels het risico.
Rond wilde dieren hangen vele mythes, die door de wetenschap gecorrigeerd kunnen worden.
In minidarmpjes in een laboratoriumschaaltje wisten onderzoekers twee mutaties die taaislijmziekte, of mucoviscidose veroorzaken permanent te herstellen.
De pesticiden zijn omstreden omdat ze via nectar bijen schaden. Nu blijkt dat ze via honingdauw, een zoete stof afgescheiden door bladluizen, ook andere nuttige insecten kunnen doden.
Een gemiddelde levensverwachting van maar liefst 70 jaar. Wat was het geheim van de stedelijke Mesopotamiërs? Archeologe Emmy Van Laere (UGent): “Het wetenschappelijk niveau was hoog. Zelfs onder de hocus pocus van de priester-dokters zat vaak geneeskundige kennis verborgen.”
Europese varkens komen van oorsprong uit het Zuidwest-Azië, uit landen als Turkije en Saoedi Arabië. Toch hebben de moderne varkens nog nauwelijks genetisch materiaal van hun verre voorouders. Hun genetisch handtekening bestaat vooral uit die van het Europese wild varken.
In de stad hebben slakken vaker een geel huisje dan op het platteland. Dat komt door het effect van het stedelijke hitte-eiland.
Depressieve muizen hebben meer actieve hersencellen die negatieve herinneringen opslaan dan niet-depressieve muizen.
Voordat er geheugenproblemen ontstaan, beschadigt de ziekte van Alzheimer al hersengebieden die ons overdag wakker moeten houden.
25 jaar geleden, op 16 augustus 1994 kwam de eerste smartphone op de markt. De technologie kreeg sindsdien een steeds belangrijkere rol in ons leven. ‘Ik vergelijk het soms met het in huis halen van een hond,' zegt professor Lieven De Marez (UGent).
Wie CERN zegt, denkt deeltjesversnellers en het higgsboson. Maar cineaste Anna de Manincor graaft dieper. Met Almost Nothing zoomt ze in op de duizenden mensen die er werken, en op die ene terugkerende vraag: hoe komen die knappe koppen tot hun gezamenlijke wetenschappelijke doorbraken?
Op 1 augustus ging de vernieuwde wetgeving rond dierenwelzijn in dierentuinen van kracht. ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael werkten eraan mee en hebben sinds een jaar zelfs een eigen dierenwelzijnswetenschapper in dienst. Het is belangrijk om het welzijn van dieren in dierentuinen te evalueren op basis van wetenschappelijke en objectieve informatie. Resultaten kunnen leiden tot aanbevelingen en adviezen, nuttig om dierenwelzijn in dierentuinen te verbeteren.
Wetenschappers ontwikkelden een hersenimplantaat waarmee ze hersencircuits kunnen manipuleren via hun smartphone. Ze hopen dat het implantaat nieuwe behandelingen oplevert voor neurologische aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, verslaving en depressie.
Een zeppelin verbruikt nauwelijks energie. Ook voor het vervoer van waterstof is de zeppelin zeer geschikt. Dat stellen Oostenrijkse onderzoekers in het tijdschrift Energy Conversion and Management.
Universiteiten zouden beter wat minder gretig over voedingsonderzoek communiceren, meent Eos-redacteur Dieter De Cleene.
Wetenschappers protesteren tegen de strenge veiligheidscontroles in Europa voor planten die veredeld zijn met CRISPR-Cas. 'Europa wordt een eiland'.
Door natuur meer ruimte te geven, kunnen we zowel de klimaatverandering als soortenverlies afremmen. Maar dan moeten we het wel goed doen, en soms moeilijke keuzes maken.
Nieuw IPCC rapport focust op de relatie tussen landgebruik en klimaatverandering.