Slapende bacteriën als sleutel tegen infecties
Soms steekt een bacteriële infectie ook na een antibioticumkuur terug de kop op. Hoe komt dat, en valt er iets aan te doen?
Soms steekt een bacteriële infectie ook na een antibioticumkuur terug de kop op. Hoe komt dat, en valt er iets aan te doen?
België en Nederland leggen troeven op tafel om Einstein Telescoop naar het drielandenpunt te halen.
ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael springen mee in de bres voor het klimaat. Samen met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) startten ze recent een nieuw onderzoeksproject waarbij klimaat en biodiversiteit centraal staan.
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Sommige hertachtigen kunnen in een razendsnel tempo kolossale geweien laten aangroeien. De genen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn gelinkt aan kankertumors.
Voor hij in september 1933 definitief naar de Verenigde Staten vertrok, bracht Albert Einstein zijn laatste zomer op Europese bodem door in De Haan, aan de Belgische kust. In de idyllische rust van de ‘Concessie’ knipte de beroemde natuurkundige zijn laatste banden met de Duitse wetenschappelijke wereld door. Maar Einstein kwam in Villa Savoyarde ook aan werken toe.
Vijftig jaar geleden zette Neil Armstong als eerste voet op de maan. Als kind van de ruimtewedloop groeide het Apolloproject uit tot een van de grootste wetenschappelijke en technologische ondernemingen uit de geschiedenis.
Een levensechte hulp in het huishouden, een extreem antropomorfe Alexa… Waarom blijft het zo’n creepy gevoel oproepen?
We moeten af van hokjesdenken, vindt de Belgische Hoge Gezondheidsraad. In een advies raadt ze hulpverleners en de overheid aan om meer naar het verhaal van een unieke patiënt te luisteren in plaats van naar de stoornissen die in de DSM, het handboek voor psychiatrische aandoeningen, staan opgelijst. Klinkt goed. Toch zijn er wat kanttekeningen te maken.
Grote studie onder anorexiapatiënten vindt nieuwe genen betrokken bij zowel mentale als metabole processen.
Een nieuwe studie berekent hoeveel CO2 er nog de lucht in mag als we de opwarming tot anderhalve graad of twee graden willen beperken.
Onderzoek toont een duidelijk verband aan tussen emotieregulatie en verstoord eetgedrag
Zelfmededogen ondersteunt ons ouderschap en de veerkracht van onze kinderen
De maanstenen die astronauten tijdens de Apollo-missies verzamelden, hebben onze kijk op de maan en het zonnestelsel drastisch veranderd. Wetenschappers kijken uit naar nieuwe monsters, bijvoorbeeld van de achterkant van de maan. Een goede reden om opnieuw een bezoekje te brengen aan onze natuurlijke satelliet.
De toekomst voorspellen met behulp van een boek? Het kan en het is helemaal niet nieuw: ook de oude Grieken waren er verzot op.
Als we antibiotica nemen, gaan we er van uit dat dit pilletje alle slechte bacteriën in ons lichaam uitroeit. Maar is dit wel zo?
Ouderen die een hoorapparaat dragen zijn daar ook cognitief bij gebaat.
De condenssporen in het zog van een vliegtuig vormen een onderschat klimaatgevaar.