Dieren van staal en smeerolie
Een robot die het wil maken in de echte wereld moet kunnen lopen, klimmen, zwemmen en, als het even kan, vliegen. Robotontwikkelaars laten zich daarvoor graag inspireren door de natuur.
Een robot die het wil maken in de echte wereld moet kunnen lopen, klimmen, zwemmen en, als het even kan, vliegen. Robotontwikkelaars laten zich daarvoor graag inspireren door de natuur.
Wat doe je als natuurbeschermer als de grote witte haai het voortbestaan van de zeeotter bedreigt? Dat soort dilemma's komt steeds vaker voor in ons verstoorde milieu.
Een drijvende varen inspireerde Duitse onderzoekers tot het maken van een zelfklevende folie die droog blijft onder water. Deze bionische laag op scheepsrompen vermindert de wrijving en bespaart daarmee brandstofverbruik.
Voor de ban DDT in de jaren ‘70, vergiftigde het pesticide naast schadelijke pestsoorten ook nuttige insecten en vogels. Dat gebeurde zowel in Europa als in de VS en Canada. Toch zijn we nog niet van DDT af. Het pesticide breekt immers zo langzaam af, dat het tot op vandaag in het water en de bodem zit.
Duidelijke labels, hogere prijzen en minder frisdrank op school zijn de meest effectieve manieren om mensen minder frisdrank te doen drinken.
Data is de ‘nieuwe olie’ die onze economie drijft, maar recente dataschandalen manen ons aan om beter na te denken over hoe we onze data delen. In dit artikel deelt professor Ruben Verborgh, expert in semantische webtechnologie aan ID Lab, een imec onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent, zijn visie op de toekomst van het web.
De bewoonbare zone tussen planeet en moederster is veel smaller dan wordt aangenomen.
Vorige zomer maakte het westnijlvirus vierhonderd Europese slachtoffers. Ook andere tropische ziektes zijn in opmars. De insecten die ze overdragen, profiteren van de warmere temperaturen. ‘Het is perfect mogelijk dat we in Noord-Europa ziektes zien waarmee we nog niet te maken hebben gekregen.’
De grote dieren die miljoenen jaren geleden leefden, stuurden het proces richting "onze" gedomesticeerde appel.
Onderzoekers identificeren de plasticvervuiling op een Spaans strand. 57 procent bleek afkomstig van kledij.
Al meer dan zestig jaar legt de vooraanstaande bioloog Edward O. Wilson verbanden tussen evolutie, ecologie en gedrag, waarbij hij vaak controverse veroorzaakte zowel binnen als buiten de wetenschappelijke wereld.
Wetenschappers hebben dankzij een nieuwe methode achttien exoplaneten ontdekt: planeten rond een andere ster dan de zon. Daartussen zit een planeet die 31 procent kleiner is dan de aarde, één van de kleinste ooit.
Leverfibrose is binnenkort vast te stellen via een eenvoudige bloedtest.
De fijngevoeligheid van mariene organismen voor veranderingen in hun omgeving zou kunnen dienen als een bewakingssysteem voor de staatsveiligheid.
Een bekende theorie luidt: spinnenangst is een overblijfsel van de evolutie. Mogelijk hadden onze voorouders op een bepaald punt in de evolutie een grotere overlevingskans als ze bang waren voor spinnen. Klopt dat?
Placebo’s werken ook als je weet dat je een neppil krijgt. Sterker nog: ze werken zelfs als je die neppil gewoon in huis haalt, maar niet inneemt.
"Everything in the universe is made of math, including you", stelt de bekende kosmoloog Max Tegmark. Jan Rombouts (KU Leuven) treedt hem daar graag in bij: hij bekijkt de celcyclus van levende wezens niet vanuit de biologie, maar hij giet die in wiskundige vergelijkingen. Zo wil hij de wondere werking van de cel beter doorgronden.
In veel artikelen over D-Day is sprake van een 'late maansopkomst'. Nochtans was het op 6 juni 1944 Volle Maan en verlichtte de maan de hele nacht de Normandische stranden.