"Superbloedklonter" heelt alle wonden
Klonters gemaakt van het bloed van de patiënt laten moeilijke wonden sneller genezen.
Klonters gemaakt van het bloed van de patiënt laten moeilijke wonden sneller genezen.
Een handvol lichtdeeltjes gedraagt zich op dezelfde manier als een systeem van miljoenen fotonen.
Lithium-ion-accu’s kunnen ook uit koolstofvezels worden vervaardigd, waardoor ze een pak minder wegen dan de huidige batterijen. Daarmee compenseren ze hun lagere opslagcapaciteit.
Kaas en vette zuivelproducten zijn niet slecht voor het hart. Sterker nog, ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Volgens de zuivelsector althans. Zou het?
Om koekjes te bakken is naast bloem en water ook energie onmisbaar. Stel je voor dat je geen elektriciteit hebt... zouden we een zonne-oven kunnen bouwen voor onze koekenbak?
Hilde Colpin, gewoon hoogleraar schoolpsychologie aan de KU Leuven, reageert op het interview met onderwijsexpert Dirk Van Damme in de Standaard (1 september) over 'de obsessie voor welbevinden' in onze scholen.
Een oogscan kan chronische ziektes sneller, eenvoudiger en op een minder belastende manier opsporen.
Na 6 jaar voorbereiding begint de Ocean Cleanup zaterdag met het opruimen van het plastic afval in de Stille Oceaan.
De magnetische noordpool van Jupiter is als het ware uitgesmeerd tot een brede gordel.
Dat is de ideale kruinhoogte voor bossen die te maken krijgen met extreme droogte.
De sixties staan in het teken van Vietnam. Maar er is ook een andere, intussen vergeten oorlog. Een genocide zelfs, die bovendien ons beeld van hongersnood in Afrika voorgoed zou veranderen: de Biafra-oorlog. Het conflict leidde tot een andere aanpak van hulpverlening.
Wist je dat kankeronderzoekers inspiratie putten uit toepassingen als Amazon, Facebook en zelfs Tinder? Celine Everaert (UGent) legt uit hoe dat precies zit.
Bij atopisch eczeem kunnen op lastige plekken jeuk, roodheid, blaasjes en andere ongemakken ontstaan. De belangrijkste component van bijen- en wespengif helpt de huid zichzelf te herstellen.
Vorige week werden alarmerende cijfers gepubliceerd uit de zevende editie van het Britse ‘Good Childhood’ rapport. 22 procent van de 14-jarige meisjes bleek zelfverwondend gedrag te vertonen. Hoe zit het bij ons?
“Dementerenden, wat is er nu zo erg aan dat woord?” Misschien is er toch degelijk reden om stil te staan bij ons woordgebruik wanneer we spreken over mensen met dementie.
Eindelijk is het gevonden: het proteïne dat in ons binnenoor geluidsgolven omzet in een elektrisch signaal dat onze hersenen kunnen interpreteren.
Een mannelijke muis heeft meer microglia, hersencellen met een afweerfunctie. De cellen zijn ook groter en ze gedragen zich anders.
Wetenschap moet gratis beschikbaar zijn, vinden 11 EU-landen. Vanaf 2020 willen ze dat hun wetenschappers enkel nog open access publiceren. Weg met de dure abonnementen op vakbladen. ‘Dit kan het begin van een revolutie zijn, maar dan moeten alle wetenschappers samenspannen.’