‘Geheugenstaal’ spant zichzelf op
De nieuwe staalsoort trekt samen als ze wordt opgewarmd, en dus rekken de draden zich automatisch uit eens er beton omheen zit.
De nieuwe staalsoort trekt samen als ze wordt opgewarmd, en dus rekken de draden zich automatisch uit eens er beton omheen zit.
Een verblijf in de ruimte beïnvloedt de grijze en witte stof in de hersenen van kosmonauten. ‘Mogelijk is er een link met de visuele problemen waarmee ruimtereizigers kampen’, zegt Angelique Van Ombergen van UAntwerpen.
Zelfrijdende auto’s zullen bij onvermijdelijke ongevallen verscheurende keuzes moeten maken. Wetenschappers gaan op zoek naar universele regels.
De microbiële samenstelling van de ondergrond weerspiegelt het klimaat van vijftig jaar geleden.
Muizen zijn rustiger en minder angstig als ze lavendel ruiken.
Bacteriën en schimmels evolueerden de voorbije decennia van ongewenst naar onmisbaar. Ze zuiveren ons water, produceren medicijnen en maken voedsel, zoals de vleesvervanger Quorn. Hun repertoire reikt nog veel verder. Ze kunnen ook materialen met unieke eigenschappen voor ons maken.
Ik doe mee aan een onderzoek naar eetgedrag en lig daarvoor in een MRI-scanner. Ik zie allerlei plaatjes van verschillende soorten eten in een hoog tempo voorbijkomen en moet die allemaal zo snel mogelijk beoordelen. Psycholoog Leonardo Pimpini van de universiteit van Maastricht wil zo achterhalen wat ons eetgedrag stuurt.
De planten en (korst)mossen in het Hoge Noorden rekenen op een dikke, beschermende sneeuwlaag in de winter, en een kort maar hevig groei- en bloeiseizoen in de zomer.
Op het Indonesische eiland Rote werd een nieuwe soort zangvogel ontdekt: de Rote Boszanger.
In oktober 1918 sloeg de Spaanse griep het hardst om zich heen. De virusstorm zou miljoenen slachtoffers maken. Is zo’n wereldwijde pandemie vandaag nog mogelijk?
InScience vindt plaats van 7 tot 11 november in Nijmegen. Eos licht drie titels uit de selectie. Jij kan een duoticket winnen voor het festival (onderaan dit artikel).
Na de eerste bergetappe staat het studententeam van de KU Leuven op de eerste plaats van de Carrera Solar Atacama, de meest extreme race voor zonnewagens. Motorverantwoordelijke Kris Cornelissen legt uit waarom de wagen het zo goed doet.
Een meting op een deeltje heeft ogenblikkelijk effect op zijn verstrengelde wederhelft, ongeacht hoe ver ze uit elkaar liggen. Recente onderzoeksresultaten bevestigen dat de kwantumfysica deze ‘spookachtige werking op afstand’ correct beschrijft. Einsteins alternatieve verklaring delft het onderspit.
Scheelzien of loensen is een oogafwijking waarbij de ogen niet (altijd) in dezelfde richting kijken. Maar in lichte vorm kan de aandoening een hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld bij het tekenen en schilderen.
Dat de gemiddelde temperatuur in stedelijke gebieden hoger ligt dan erbuiten, op het platteland, is oud nieuws. Nieuw is dat het er ook harder waait.
Voor elk uur dat kinderen tv kijken of op internet surfen, stijgt de consumptie van junkfood met gemiddeld 20 procent, melden Britse onderzoekers.
Zoals het er nu naar uitziet wordt komende nacht (zaterdag 20 oktober) om 3.45 uur onze tijd de Europees/Japanse ruimtemissie BepiColombo gelanceerd. Deze missie bestaat uit twee ruimtesondes die eind 2025 de planeet Mercurius moeten bereiken.
Belgische en Franse paleontologen hebben een nieuwe pterosauriërsoort ontdekt in Zuid-Frankrijk. Het vliegend reptiel had een spanwijdte van zo’n 4,5 meter en behoort tot dezelfde familie als de iconische Quetzalcoatlus.