Ontbossing door Maya’s laat zich nog altijd voelen
De laaglanden in Mexico en Guatemala mogen dan begroeid zijn met dicht regenwoud, de koolstofopslag van de bodem is nog veeleer beperkt.
De laaglanden in Mexico en Guatemala mogen dan begroeid zijn met dicht regenwoud, de koolstofopslag van de bodem is nog veeleer beperkt.
De ‘zeewierbollen’ creëren een zuurstofmantel rond zich die hen drijvende houdt.
In een vijfduizend jaar oud massagraf aan de oevers van het Turkanameer in Kenia werd iedereen ‘als gelijke’ begraven.
'Beitels neer!', lacht paleontoloog Koen Stein. De mijne moet hij uit mijn handen trekken. Ik vond op de voorlaatste dag een steen met een aantal tanden van een langnekdinosauriër in. De gedachte dat de schedel op me ligt te wachten onder een van de volgende zandstenen blokken maakt me gek. Ik heb het te pakken: fossil fever.
Voedsel kan de samenstelling van speekseleiwitten veranderen. Die samenstelling beïnvloedt wat we lekker vinden en waar we zin in hebben.
Door zuurstofgas te splitsen in ongebonden zuurstofatomen – zuurstofradicalen – beschikken wetenschappers over een nieuw wapen tegen multiresistente bacteriën.
De oorsprong van de appels, perziken, abrikozen en meloenen die we vandaag eten, lag in het bergachtige deel van Centraal-Azië.
Asfalt kan nog stiller worden door te spelen met de grootte van de poriën in het asfalt, de dikte van de laag asfalt en de gladheid van het wegoppervlak. Dat blijkt uit een promotie van Marieke Bezemer-Krijnen aan de Universiteit Twente.
Wageningse onderzoekers hebben een proefopstelling in elkaar geknutseld waarmee subtiele krachten tussen moleculen zijn te meten. Die minikrachten, voorheen onmeetbaar, zijn onder meer belangrijk voor een beter begrip van levensprocessen, zoals de ontwikkeling van een plantenembryo.
Werkmieren weten wanneer ze overbodig zijn. Dat maakt de ganse kolonie productiever. Robots kunnen hiervan leren.
Jonge wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen hun helden. Dit keer spraken ze met Willy Verstraete over zijn carrière, over microbiële eiwitproductie en over de toekomst van de landbouw en de wereld.
Peuters vertonen spontaan groepsgedrag. Wij tegenover zij. De criteria waarmee die ‘wij’ en ‘zij’ worden ingevuld, doen er niet echt toe.
Enquête legt misverstanden omtrent morning-afterpil bloot.
Patiënten met kleine aandoeningen vormen de grootste groep in de huisartsenpraktijk. Toch bestaat voor vele kwaaltjes als wratten, oorsmeer of wintertenen geen goede behandeling. Artsen gaan zelf op zoek naar oplossingen.
Olifanten krijgen zelden kanker. Beschermende genen lijken daar bij te helpen.
Veranderingen in oestrogeenlevels zorgen dat de hoofdpijn sneller komt.
‘Niet alleen te veel, maar ook te weinig zout is slecht voor onze gezondheid’, is de conclusie na nieuw grootschalig onderzoek.
Toen de laatste ijstijd over haar hoogtepunt heen was, en de aarde langzaam weer warmer werd, steeg ook de CO2-concentratie in de lucht fors. Wetenschappers hebben nu – eindelijk – de oorzaak van die natuurlijke uitstoot gevonden.