De Falcon Heavy: “one giant leap”
Het zijn spannende tijden voor ruimteliefhebbers en techgeeks. En ook mensen die niet tot voorgaande categorieën behoren, konden er de afgelopen dagen niet naast kijken: de lancering van de Falcon Heavy.
Het zijn spannende tijden voor ruimteliefhebbers en techgeeks. En ook mensen die niet tot voorgaande categorieën behoren, konden er de afgelopen dagen niet naast kijken: de lancering van de Falcon Heavy.
Plots is quinoa overal. Het is zo gezond dat je wel gek zou zijn om het niet te eten. Is de wonderkorrel het nieuwe superfood of is het niet meer dan een hype?
De gevolgen van de toegenomen aanwezigheid van CO2 in de atmosfeer voelen we slechts onrechtstreeks, via de opwarming van ons klimaat. Sommige planten in de tropen doen er rechtstreeks hun voordeel mee.
Het bekendste ongedierte verscheen ongeveer op hetzelfde moment op onze planeet als de eerste dinosauriërs.
Eind jaren 80 werd een protocol opgesteld dat gebruik van gassen die de ozonlaag aantasten moest verbieden. 197 landen tekenden. De laag zou over 50 jaar hersteld moeten zijn. Toch?
Op dit moment loopt de Vlaamse Week tegen Pesten. Aan de hand van (het beperkte aanbod van) studies, heb ik in deze blog opgesomd hoe je als leerkracht of ouder het best kan omgaan met pesten.
Een team van Spaanse onderzoekers is erin geslaagd om 35 genen die gluten in graan produceren te deactiveren.
De eerst ontdekte ijsdwerg in de buitendelen van het zonnestelsel (afgezien van de dwergplaneet Pluto) heeft eindelijk een naam gekregen.
80% van alle kankers heeft op een bepaald moment in het ziekteverloop nood aan een chirurgische ingreep. Slechts een kwart daarvan heeft toegang tot veilige chirurgie.
Een beha die precies past, is nog steeds een uitzondering op de regel. Met 3D-bodyscans ontwerpt Lidewij van Twillert beha’s op maat.
De ExoMars rover zal Europa’s eerste poging zijn om een mobiel platform op Mars af te zetten. Het is ook de eerste rover die tot wel twee meter diep in de bodem van Mars zal boren.
Lang voor ze symptomen van alzheimer ontwikkelen, kunnen muizen geen nieuwe geuren meer herkennen. Dat kan leiden tot een niet-invasieve screeningtest voor alzheimer.
Deense nanofysici ontwikkelden een ingewikkelde en willekeurige manier om unieke spullen van namaak te onderscheiden.
De Chinese stad Xi’an gaat op grote schaal vervuilende stoffen uit de lucht filteren met een grote ‘anti-smogtoren’. Harde bewijzen om de zuiverende werking van de toren te ondersteunen, zijn er niet.
Elektrische motoren zijn groen, efficiënt en betrouwbaar. Helaas zijn zelfs de beste batterijen nog te zwaar om passagierstoestellen de lucht in te krijgen. Experts richten hun hoop op hybride varianten.
Het edelgas wordt in steeds grotere hoeveelheden gebruikt, in toepassingen gaande van ruimtevaart over verlichting tot verdovingsmiddelen.
Een babyzeehondje per dag. Dat heeft een ijsbeer nodig om op gewicht te blijven. Maar er ééntje vangen kost steeds meer moeite.
In februari 1968 zetten één foto, één veldslag en de televisie alles op zijn kop in de Vietnamoorlog. Hoe kan dat, een supermacht die klappen krijgt van een militaire dwerg? ‘Het Amerikaanse leger zat vol zondagssoldaten’, stelt professor Luc De Vos (Koninklijke Militaire School), vijftig jaar later.