Vorming steenkool creëerde omgekeerd broeikaseffect
Driehonderd miljoen jaar geleden zat onze planeet in een diepvries, aangedreven door een gebrek aan – jawel – koolstofdioxide in de atmosfeer.
Driehonderd miljoen jaar geleden zat onze planeet in een diepvries, aangedreven door een gebrek aan – jawel – koolstofdioxide in de atmosfeer.
Medische implantaten bestaan uit stevige kunststof en groeien dus niet mee met het lichaam waarin ze zijn geplaatst. Bij kinderen is dat niet de beste oplossing, vinden Amerikaanse wetenschappers.
Sommige genetisch gemodificeerde gewassen maken zelf een insecticide aan, maar rupsen zijn er steeds beter tegen bestand.
We laten ons te veel opjutten en dat is nergens goed voor. Met deze wetenschappelijk verantwoorde tips geef je stress geen kans.
Onderzoekers maken in Ijsland gebruik van een uniek natuurlijk laboratorium om de gevolgen van toekomstige klimaatverandering nu reeds te bestuderen.
Onze herinneringen verschijnen eerst als een totaalbeeld, waarin we daarna de details ontwaren.
We horen het van alle kanten: sporten is belangrijk. Bovenop de gekende gezondheidsvoordelen dat sporten biedt, blijkt nu dat fysieke activiteit ook een beschermend effect heeft tegen depressie.
De Amerikaanse econoom Richard Thaler krijgt dit jaar de Nobelprijs Economie voor zijn onderzoek naar hoe psychologie onze beslissingen beïnvloedt.
Mensen maken niet altijd de beste keuzes. Daarom stimuleren bepaalde landen hun burgers met prikkels, zogeheten ‘nudges’, zodat ze zich gezonder, milieubewuster of eerlijker zouden gedragen. Is dit niet meer dan een zacht duwtje in de goede richting, of gaat het toch om verborgen manipulatie?
Een chirurg hechtte in Maastricht met de hulp van een robot vaten van nog geen millimeter aan elkaar. Een wereldprimeur: niet eerder vond een super-microchirurgische ingreep met robothanden plaats.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw balanceerde het Vlaamse platteland tussen traditie en moderniteit. Sommigen keken reikhalzend uit naar wat de toekomst zou brengen. Anderen blikten vol nostalgie terug op het verleden.
Om ‘Marsonauten’ veilig op hun bestemming te krijgen, moet ook onderzocht worden hoe meereizende bacteriën zich zullen gedragen.
Dat blijkt uit een langetermijnstudie met bijna 3.000 vrijwilligers van 57 tot 85 jaar oud. Ouderen die typische geuren niet konden identificeren, bleken dubbel zoveel kans te hebben om binnen de vijf jaar dementie te ontwikkelen.
Kanker laat sporen achter in ons bloed en in onze urine. Artsen kunnen ze steeds beter detecteren.
Wetenschappers willen 20.000 gewervelde diersoorten in de CT-scanner stoppen, zodat anderen hen virtueel kunnen ontleden.
Nieuw onderzoek laat zien dat onze maan drie tot vier miljard jaar geleden een atmosfeer heeft gehad. De daarin aanwezige gassen waren afkomstig van de vele vulkaanuitbarstingen die op de toen nog jonge maan plaatsvonden.
Het ‘nocebo-effect’ zorgt ervoor dat we meer last hebben van bijwerkingen als een geneesmiddel duur is, zelfs als er geen werkzame stof in zit.
Het bezinksel dat achterblijft nadat je koffie hebt gezet, zit vol antioxidanten en voedingsvezels. Het kan een ingrediënt zijn voor koekjes.