Tips voor nachtwerkers
Wie vaak ‘s nachts werkt, kan een aantal maatregelen nemen om er beter mee om te gaan. Een greep uit de tips.
Wie vaak ‘s nachts werkt, kan een aantal maatregelen nemen om er beter mee om te gaan. Een greep uit de tips.
Voor mensen die (al dan niet in het geniep) enorm kunnen genieten van wiskunde, van puzzels, van raadsels, zijn er sinds maart 2016 in Vlaanderen nieuwe mogelijkheden om zich te outen. Elke voorlaatste dinsdag van de maand wordt er namelijk op verschillende plaatsen een Mathsjam gehouden.
In de Paardenkliniek in Merelbeke vinden jaarlijks meer dan duizend chirurgische ingrepen plaats. Wij namen een kijkje in de operatiekamer toen de chirurgen een gloednieuwe techniek uittestten.
Wetenschappers hebben een virus nagebouwd en het vervolgens volgepropt met moleculen die giftig zijn voor kankercellen.
In 2016 vonden 10,9 miljoen padden, vossen en andere dieren de dood op de Belgische wegen.
Een kwart van de vrouwen heeft tijdens de menstruatie zoveel pijn in de onderbuik dat ze niet meer normaal functioneert.
In de hersenen van voetballers zijn opeenhopingen van eiwitten aangetroffen die de hersenen aantasten.
Kankerpatiënten die tijdens de chemotherapie een ijsmuts dragen, verliezen minder vaak hun haar.
Bacteriën worden in diverse industrieën gebruikt als productiefabriekjes van allerhande nuttige stoffen. Wetenschappers hebben nu een manier gevonden om die productie gevoelig op te drijven.
Wie oude voorwerpen in de grond vindt, kan die voortaan melden via een online platform. Experts analyseren er alle vondsten.
Duitse autobouwers bouwen samen een Europees netwerk laadpalen voor elektrische voertuigen uit.
Een speciaal genetisch gemodificeerde muis raakt niet meer verslaafd aan cocaïne. Helaas belemmert de stof die hiervoor verantwoordelijk is ook het geheugen.
De uitstoot van de voedselproductie zou met 30 tot 70 procent dalen als iedereen vegetarisch eet, of beter nog, veganistisch, volledig plantaardig.
Airconditioning vreet elektriciteit. Amerikaanse wetenschappers melden in het vakblad Science dat ze een nieuw materiaal hebben ontwikkeld dat gebouwen kan koelen met veel minder energie.
Steden verdringen soorten die weinig mobiel zijn en bevoordelen soorten die van warmte houden. Dat is de conclusie van veldonderzoek op tachtig plaatsen in België.
Met de hulp van duizenden vrijwilligers is de evolutie van de snavels van vogels in kaart gebracht.
Ons brein gebruikt dezelfde gebieden en hetzelfde mechanisme om ons te laten genieten van muziek als waarmee we seksueel, culinair en ander genot ervaren.
Biologen hebben een enzym geïdentificeerd dan in de hersenen als dimmer of versterker werkt.