‘Belgische’ exoplaneten zijn inderdaad rotsachtig
Luikse astronomen ontdekten onlangs drie aarde-achtige planeten bij dwergster ‘TRAPPIST-1’. Nu zijn er resultaten van hun vervolgonderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop.
Luikse astronomen ontdekten onlangs drie aarde-achtige planeten bij dwergster ‘TRAPPIST-1’. Nu zijn er resultaten van hun vervolgonderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop.
Fysici van de TU Delft zijn erin geslaagd één kilobyte aan informatie weg te schrijven met behulp van slechts een handvol koper- en chlooratomen.
Afrikaanse honingspeurders leiden jagers naar bijennesten, in ruil voor was.
Sommige bacteriën in onze darmen leven al miljoenen jaren in de darmen van onze voorouders.
Wat herdenken we op de nationale feestdag?
Een koe die een stof krijgt die geluk opwekt geeft voedzamere melk. Als ze de stof toegediend krijgt voor ze kalft, loopt ze minder kans op verminderde calciumniveaus.
Een team wetenschappers slaagde erin een licht, flexibel en sterk nanomateriaal te maken met behulp van een 3D-printer.
Sommige kippen lopen geen risico om een gevaarlijke vorm van de vogelgriep op te lopen. De kippen hebben een soort genetisch schild tegen het virus.
Aan de dikte van z’n wortels is te zien welke overlevingsstrategie een boom erop nahoudt.
De kans op kanker bij radiologen die na 1940 met hun praktijk begonnen blijkt – althans in de Verenigde Staten – niet hoger dan bij medici die nooit met radioactiviteit in aanraking kwamen.
De platentektoniek zorgt ervoor dat werelddelen met elkaar samensmelten of elkaar loslaten. Wetenschappers begrijpen nu ietsje beter hoe die ‘continentendans’ precies werkt.
De muismaki van Madagaskar past in een theekopje. Toch kunnen de genen van het kleine diertje ons alles vertellen over de lang verdwenen bossen op het eiland.
Darmbacteriën verruimen hun leefgebied tot de longen bij mensen met acuut longfalen. Die ontdekking brengt nieuwe inzichten in de oorzaak van longfalen. Op termijn kan ook de behandeling worden verbeterd.
Na nieuw onderzoek kennen we de ultieme limiet van onze ogen. Eén enkel foton is voldoende om ons netvlies te stimuleren.
Enorme magmakamers diep onder de grond zijn verantwoordelijk voor de kracht van supervulkanen. Russische geologen onderzochten de supervulkaan Toba op het Indonesische eiland Sumatra.
Een goed boek kan je laten meeleven met zijn personages én met personen in de echte wereld.
Een beenmergtransplantatie kan in de toekomst sommige ALS-patiënten helpen. De oorzaak van de ziekte bepaalt wie er baat bij heeft.
NASA heeft groen licht gekregen voor het maken van een definitief ontwerp en het starten van de bouw van de Mars 2020 rover. De nieuwe Marswagen moet in de zomer van 2020 gelanceerd worden en zal in februari 2021 op Mars landen.