Moderne mens eerder in China dan in Europa
De anatomisch modern mens was minimaal 80.000 jaar geleden in Zuid-China aanwezig. Dat is 40.000 jaar eerder dan in Europa.
De anatomisch modern mens was minimaal 80.000 jaar geleden in Zuid-China aanwezig. Dat is 40.000 jaar eerder dan in Europa.
De makers van Stonehenge waren niet alleen bouwkundig onderlegd, maar wisten blijkbaar ook wat van feesten.
De vorm van sommige stenen op Mars wijst erop dat ze ooit tientallen kilometers zijn meegesleept door een rivier.
Multitasken is nefast voor je productiviteit, en het verhoogt je risico op een burn-out. Dat zegt neuropsychiater Theo Compernolle in een interview met Psyche&Brein. De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.
De Nederlandse gezondheidsexpert Jaap Seidell en de Belgische arts Luc Bonneux hebben grote bedenkingen bij de suikertaks.
Baasjes kunnen de aandoening opmerken aan de hand van slaapgedrag, sociale interacties en zindelijkheid.
De suikertaks zal ook gelden op lightfrisdranken. Klinkt vreemd, maar zo'n slecht idee is het niet. Kunstmatige zoetstoffen beïnvloeden bacteriën in onze spijsvertering mogelijk zo dat ze tot obesitas leiden.
Zenuwcellen in onze hersenen maken razendsnel nieuwe associaties aan.
Goed nieuws! 2015 zal naar alle waarschijnlijkheid de geschiedenis ingaan als het jaar dat de CO2 uitstoot niet (meer) steeg terwijl er toch geen crisis was. Tot nu toe bleef de jaarlijkse CO2-emissies toenemen, behalve in tijden van crisis (waarna we steeds ‘een tandje bijstaken’ en de toename nog versterkte. De reden voor de daling in 2015 is een afname van het kolengebruik (vnl. in China) en een toename van hernieuwbare energie.
De keuze voor caloriearm voedsel zit ingebakken in hun hersenen.
De hemel van dwergplaneet Pluto is blauw gekleurd, blijkt uit kleurenfoto's. En wat meer is: op sommige plaatsen is ijswater gedetecteerd.
De Nobelprijs Chemie gaat naar drie biochemici die mechanismen achter DNA-schade ontrafelden. Dat soort schade speelt een grote rol bij veroudering en kanker.
Nieuw onderzoek heeft bevestigd dat er meer dan drie miljard jaar geleden meren waren op de rode planeet.
Voor de vierde keer al gaat de Nobelprijs Fysica naar neutrino-onderzoek. Dankzij twee reusachtige detectoren – een in Japan en een in Canada – weten we nu dat de meest ongrijpbare deeltjes in het universum tóch massa hebben.
Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de Chemie naar het trio Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar. Ze brachten op moleculair niveau in kaart op welke manier onze cellen beschadigd DNA herstellen en genetische informatie bewaren.
Niet endorfine, maar een stofje genaamd anandamide, is de hoofdrolspeler bij het fenomeen runner’s high.
De Nobelprijs voor de Geneeskunde focust dit jaar op de strijd tegen parasitaire ziekten, die jaarlijks wereldwijd – maar vooral in armere gebieden – honderden miljoenen slachtoffers maken.
Cycloon Joaquin teisterde de VS en de Caraïben, en lijkt nu op weg naar Europa.