Relativiteitstheorie Einstein viert 100ste verjaardag
De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de theorie een van de meest geniale en elegante beschrijvingen is die de natuurkunde ooit heeft gekend.
De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de theorie een van de meest geniale en elegante beschrijvingen is die de natuurkunde ooit heeft gekend.
Bij een onderzoek van honderdduizend sterrenstelsels zijn geen sporen gevonden van een hoogontwikkelde buitenaardse beschaving.
Over het gehypete hormoon oxytocine wordt veel onzin verkocht, maar gelukkig blijft ook degelijk onderzoek ons verbazen.
Opstijgende vliegtuigen verplaatsen een enorme hoeveelheid lucht. Eindhoven Airport hoopt iets nuttigs te doen met die kunstmatig veroorzaakte wind: energie opwekken.
In april 1850 stierf de vrouw die haar naam gaf aan de populaire keten van wassenbeeldenmusea.
Finse wetenschappers ontwikkelden een methode om inktdikte op papier te bepalen. Hun vinding zou ook andere flinterdunne laagjes kunnen analyseren.
New Horizons heeft de eerste (vage) kleurenfoto van Pluto doorgestuurd, en in juli arriveert de ruimtesonde bij de planeet, die dan eindelijk zijn geheimen prijs moet geven.
Vanuit welke punten zie je een ellips als een cirkel? Onwaarschijnlijk maar waar: vanuit de punten van een hyperbool! Een reden om even wat tijd te steken in de beroemdste krommen uit de wiskunde: de kegelsneden, en de rol die de wiskundige Germinal Dandelin hierbij heeft gespeeld met zijn Belgische stelling.
Stenen werktuigen die gevonden werden nabij het Turkana-meer in Kenia bevestigen de hypothese dat ook pre-menselijke Australopithecen als onze verre voorouder Lucy stenen werktuigen konden maken.
De Sat Nav wijst wandelaars de weg door hun benen in de juiste richting te sturen.
De Bouviers rode franjeaap (Piliocolobus bouvieri) is weer onder de levenden. Vlaams bioloog Lieven Devreese is erin geslaagd om twee apen op beeld vast te leggen.
Astronomen hebben een intrigerende aanwijzing gevonden dat donkere materie niet alleen gevoelig is voor de zwaartekracht, maar ook andersoortige interacties met zichzelf aangaat.
De porositeit van voedingswaren veranderen tijdens het productieproces kan ze gezonder maken zonder dat ze aan smaak inboeten.
Diabetes kan de ontwikkeling van het babybrein beïnvloeden.
Wie plannen heeft om een zelfrijdende wagen volautomatisch in de garage te parkeren, houdt het best ook rekening met reisziekte.
Waarom diepebreinstimulatie helpt.
Wetenschappers ontwikkelen steeds meer methodes die ons immuunsysteem helpen om de lastigste medische problemen van onze tijd grotendeels op eigen houtje op te lossen.
Doctoraatsstudente An-Sofie Stevens (UHasselt) is er in geslaagd om met behulp van platwormen kankerverwekkende stoffen te detecteren. Vandaag gebeurt dat nog met dure testen op knaagdieren.