Kopbal kan ook bij jonge amateursporters tot hersenschade leiden
Nieuw onderzoek laat zien dat jonge contactsporters op amateurniveau mogelijk risico lopen op hersenschade. ‘Kopballen bij jongeren moeten we niet aanmoedigen.’
Nieuw onderzoek laat zien dat jonge contactsporters op amateurniveau mogelijk risico lopen op hersenschade. ‘Kopballen bij jongeren moeten we niet aanmoedigen.’
Reizen naar verre oorden heeft een onaangename bijwerking: je aanpassen aan een nieuwe tijdzone gaat vaak gepaard met een jetlag. Je voelt je vermoeid en hebt last van slaapproblemen en andere kwaaltjes. De oplossing daartegen ligt mogelijk in je maag.
Eind 2022 ging ik opnieuw met collega’s naar de Azoren om ons onderzoek verder te zetten over paling in een leefgebied vol watervallen en droogvallende stukken rivier. Dit keer wilden we weten of zeewaarts migrerende palingen de val van watervallen overleefden.
TikTok lijkt dokter Google stilaan van de troon te stoten. Dat is helaas geen vooruitgang. Zo circuleren er veel misverstanden over suiker en kanker. Arts en journalist Marleen Finoulst zet de feiten op een rij.
Mensen met alzheimer hebben vaak slaapproblemen. Die zijn niet louter een vroeg waarschuwingssignaal, maar ook een mogelijke katalysator van de ziekte. Leuvense onderzoekers vonden een methode om hun slaap te verbeteren.
De familie van de mensachtigen is een nieuwe tak rijker. In Turkije zijn zo’n negen miljoen jaar oude fossiele restanten van een nog onbekende apensoort gevonden. Dat zet de gangbare opvatting dat de voorouders van de Afrikaanse apen, en dus van de mens, uit Afrika kwamen op losse schroeven.
Het doek gaat op voor de Vlaamse PhD Cup 2023. Ontdek in avant-première welke zestien wetenschappers ten tonele verschijnen om hun doctoraatsonderzoek met de wereld te delen.
Jawel, lachen is echt gezond. Tot dat besluit kwamen Braziliaanse wetenschappers. Het zou blijken uit een studie op volwassen personen, waarbij de groep die een lachtherapie kreeg op termijn gezonder was. Klopt dit?
Zwitserse onderzoekers zijn erin geslaagd om individuele vloeistofpartikels voor het eerst in real time te volgen. En dat kan nuttig zijn voor toepassingen in onder meer de microbiologie.
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 9: parameters en drempels.
Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als het moederinstinct. Vrouwen zouden beter zijn in het herkennen van de behoeften van hun baby en daar beter op kunnen inspelen dan vaders. Klopt dat?
Wereldwijd beweegt 91 procent van de personen met een verstandelijke beperking te weinig. Wat zou hen motiveren om meer te sporten? We vroegen het aan een groep jongeren met een verstandelijke beperking, en kwamen tot een verrassend besluit: Tinder!
Werken wordt vandaag gekenmerkt door voortdurende veranderingen; nieuwe technologische snufjes, nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe jobs. Toch blijkt dat slechts 1 op 5 van de Vlamingen de nood voelt om te blijven bijleren. Levenslang leren is dus moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoe schiet je uit de startblokken en hoe blijf je lopen?
Er zijn weinig micro-organismen zo bekend, alledaags en onmisbaar als onze vriend, vijand en ‘werkpaard van het laboratorium’, Escherichia coli (E. coli).
Wijn is al lang een economisch goed in Frankrijk. In de negentiende eeuw zat de consumptie ervan in de lift, maar bij transport naar een Franse uithoek of ander land bedierf de wijn geregeld. Scheikundige Louis Pasteur bestudeerde het nijpende probleem. Wat heeft hij voor wijn betekend?
Waar is het Maleisische vliegtuig MH370, dat in 2014 verdween? Het blijft een van de grootste mysteries in de luchtvaart. Zeepokken kunnen helpen bij de zoektocht.
Er is ophef rond een nieuwe film over Napoleon Bonaparte die in het najaar uitkomt. De Britse regisseur Ridley Scott zou Bonaparte neerzetten als een slechterik. Maar hoe turbulent Napoleons bestaan als veldheer ook was, zijn liefdesleven was nog woeliger.
Zowel de hoeveelheid als de diversiteit van insecten neemt af in West-Europa. Dat besluiten wetenschappers die 82 eerder gepubliceerde studies over loopkevers en vlinders vergeleken. Menselijke activiteiten, landbouw, verstedelijking en klimaatverandering zijn de drijvende kracht achter het verlies.