Ex-astronaut Wubbo Ockels overleden
Kernfysicus, voormalig ESA-astronaut en duurzaamheidsgoeroe Wubbo Ockels is zondag overleden aan de gevolgen van niercelkanker.
Kernfysicus, voormalig ESA-astronaut en duurzaamheidsgoeroe Wubbo Ockels is zondag overleden aan de gevolgen van niercelkanker.
Het handelsmerk van Jupiter, de Grote Rode Vlek, is kleiner dan ooit.
Uniek 12.000 jaar oud skelet schept duidelijkheid over welke mensen als eerste Amerika koloniseerden.
Politicologen gaan ervan uit dat kiezers de standpunten van de diverse partijen tegen elkaar afwegen. Maar zijn kiezers wel zo rationeel? Psychologen hebben aangetoond dat we ons vaak laten leiden door oppervlakkige uiterlijke kenmerken van de kandidaten. En zelfs de plaats waar de stembus staat speelt een rol.
De Francqui-Prijs wordt dit jaar toegekend aan longarts en astma-expert Bart Lambrecht. ‘Ons immuunsysteem heeft een zekere infectiedruk nodig om niet op hol te slaan’, zegt hij in een uitgebreid interview in Eos.
Netwerken lijkt een modern fenomeen, maar het is al zo oud als de weg naar Rome, of beter gezegd: als de vaarroute naar de Caraïben.
Mannetjesmuizen die de afgelopen twee maanden niet hebben gepaard, vallen elke pasgeborene aan die hun pad kruist. Een seksuele ervaring verandert hun gedrag totaal: dan worden de muizen liefhebbende vaders.
De gebieden waar cyclonen hun maximale intensiteit bereiken, zijn sinds 1980 ruim 150 kilometer noordelijker en zuidelijker opgeschoven.
Wanneer koningspinguïns het ouderlijke nest verlaten, verdwijnen ze soms wel zes jaar in de oceaan vooraleer terug te keren naar hun kolonie en zelf voor nageslacht te zorgen. Waar zwerven de jonge vogels al die tijd toch rond?
Een medicijn tegen depressie helpt mogelijk tegen de ziekte van Alzheimer.
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, werken operatierobots niet sneller en nauwkeuriger dan mensen. Dat is de essentie van het promotieonderzoek van Jeroen Heemskerk aan de Universiteit Maastricht.
Onderzoeksschip Belgica bestaat 30 jaar. Maar de schuit is aan vervanging toe, en daarom ligt het ontwerp voor een opvolger nu al klaar.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat genen, hormonen en neurotransmitters invloed hebben op de mate waarin mensen politiek geëngageerd zijn en op de plek in het politieke spectrum waar ze zich thuis voelen.
In 1965 vond een paleobioloog in de Gobi-woestijn een paar gigantische grijparmen, maar geen kop. De Belgische paleontoloog Pascal Godefroit (KBIN) heeft nu het vijftig jaar oude mysterie opgelost.
Het wrak van de Santa Maria, vergaan in 1492, ligt op de plek waar het volgens het dagboek van Columbus zou liggen.
Zwitserse wetenschappers hebben een robotarm ontwikkeld die objecten uit de lucht plukt. Handig, zo klinkt het, om ruimtepuin dat rond de aarde draait op te ruimen.
Adaptive Healing Rooms bevatten technische snufjes, die het herstel bevorderen van beroertepatiënten.
Meer dan duizend Antwerpenaren plaatsten de voorbije twee maanden een aardbeiplantje op hun vensterbank. Wetenschappers gaan nu op basis van de hoeveelheid fijn stof op de blaadjes een gedetailleerde kaart van de Antwerpse luchtkwaliteit maken.