Artikels
Bracht asteroïde die dino’s uitroeide leven op Mars?
De asteroïde die 66 miljoen jaar geleden de dinosauriërs uitroeide, zou mogelijk leven hebben gekatapulteerd naar Mars en de manen van Jupiter.
Geur van vijand ruikt sterker
Een geur die verbonden is met pijn, ruikt sterker. Dat blijkt uit proeven met muizen.
Ribkwal is oudste dierenstam
Vier dierenstammen kwamen in aanmerking voor de titel van ‘eerste tak van de dierenstamboom’. De genoomanalyse van een ribkwal suggereert nu dat zij behoren tot de oudste dierengroep.
Aarde ligt maar nét binnen leefbare zone van zon
Als de afstand tussen zon en aarde vijf procent kleiner was geweest dan nu, zou een op hol geslagen broeikaseffect onze planeet onleefbaar hebben gemaakt.
Kruiden bij angst en depressie
Steeds vaker grijpen mensen naar plantaardige preparaten in plaats van klassieke geneesmiddelen. Toch is het vaak niet wetenschappelijk bewezen dat kruidenmiddeltjes helpen bij de behandeling van psychische aandoeningen.
Een kale kermis in Stockholm
Eos-medewerker Senne Starckx trok naar Stockholm om met te zien hoe voor het eerst in de geschiedenis een Belg de Nobelprijs voor Natuurkunde mocht ontvangen. Maar wat een onvergetelijke persreis had moeten worden, liep af op een sisser.
Bijen nodig voor geslaagde aardbeien
Bestuiving door bijen verhoogt niet alleen de opbrengst van een aardbeienplant, maar verbetert ook de kwaliteit van de vruchten.
Indrukwekkende reconstructie Akropolis
Filmpje toont hoe Akropolis van Athene er meer dan tweeduizend jaar geleden moet hebben uitgezien.
Johan Braeckman: 'We zijn nog steeds op zoek naar het aards paradijs'
De kiem van ons milieubewustzijn ligt volgens filosoof Johan Braeckman in het mythologisch verhaal van Adam en Eva in het aards paradijs.
Opnieuw aanwijzingen ontdekt voor ‘stromend water’ op Mars
Opnamen van de Mars Reconnaissance Orbiter laten zien dat de planeet Mars dynamischer is dan gedacht.
Historische figuren in het nieuws: Boeddha
Siddhartha Gautama werd geboren in de zesde eeuw voor Christus. Daarvoor is nu archeologisch bewijs gevonden.
Weefsellijm
Nieuwe lijm uit nanodeeltjes kleeft biologische weefsels aan elkaar.
François Englert ontvangt zijn Nobelprijs
François Englert heeft als eerste Belg ooit de Nobelprijs voor Fysica ontvangen. Hij kreeg de medaille samen met de Brit Peter Higgs tijdens een ceremonie in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
'Afschaffen giscorrectie maakt examens niet eerlijker'
Giscorrectie als verbetermethode vervangen door 'standard setting' maakt meerkeuze-examens niet eerlijker, rekenden doctoraalstudent Thomas Demoor en prof. Joris Walraevens van Universiteit Gent uit op de Eos-website.
Schelden doet wél zeer
Emotionele kindermishandeling heeft tot op volwassen leeftijd negatieve gevolgen voor de hersenen.
Mannen domineren wetenschap nog steeds
Een analyse van ruim vijf miljoen wetenschappelijke artikelen wijst uit dat er een grote kloof gaapt tussen mannen en vrouwen als het gaat om auteurschap en citaties. Dat geldt ook voor België en Nederland.
Koudste temperatuur ooit gemeten: 93 graden onder nul
Nog nooit is het op aarde zo koud geweest als op 10 augustus 2010 op de Zuidpool. De temperatuur zakte toen tot 93,2 graden onder nul. Dat heeft NASA bekendgemaakt.