De wereld is wiskunde
Wiskunde is door mensen bedacht en lijkt weinig op de echte wereld. Toch wordt wiskunde gebruikt om allerlei vragen uit de praktijk te beantwoorden.
Wiskunde is door mensen bedacht en lijkt weinig op de echte wereld. Toch wordt wiskunde gebruikt om allerlei vragen uit de praktijk te beantwoorden.
Bonobo's ruilen voedsel voor sociaal contact, en liefst nog met vreemden.
Dat kwallenpopulaties groeien en krimpen, is een natuurlijk verschijnsel.
Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA speelt met het plan om een kleine planetoïde in een wijde omloopbaan om de maan te manoeuvreren.
Het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is de bron van een continue stroom van geladen deeltjes. Deze deeltjesstroom is een bijproduct van de geboorte van nieuwe sterren.
Zoetmaker scoort slechter dan glucose.
Onze voorouders experimenteerden 30.000 jaar geleden al met animaties.
De kosmische straling waaraan astronauten tijdens een lange ruimtereis worden blootgesteld, veroorzaakt cognitieve achteruitgang.
Koningin Elizabeth II heeft de natuurkundige Peter Higgs benoemd tot lid van de Orde van Companions of Honour, een select gezelschap van hoogstens 65 personen uit het Britse Gemenebest.
Liefde is een sinusoïde, mensen met tattoos drinken meer, en in een doos kruipen - en er vervolgens weer uitkomen - maakt je creatiever. Een overzicht van de meest fantastische ontdekkingen van 2012.
Slechts enkele planten kunnen het stikstof in de lucht ontgrendelen, met behulp van een speciale bacterie: Rhizobium. Hoe hebben planten deze waardevolle tool ontwikkeld?
In hoofdhaar is nauwkeurig af te lezen of iemand last heeft van stress.
Het wetenschappelijke hoogtepunt van 2012 is ongetwijfeld de ontdekking van het Higgs-boson. Maar er doken nog meer kleine deeltjes op, zoals het Majorana-fermion in Delft. Herbeleef het wetenschappelijke jaar 2012.
Op koude en droge weekdagen hebben we langere sociale contacten, wat de kans op een virusoverdracht verhoogt.
De drankjes die we drinken maken ons ongemerkt dik. En echt niet alleen de cola of de thee met suiker, die de naam hebben.
De Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace maakte in 1876 een wereldkaart die de gewervelden opdeelt. Wetenschappers komen nu met een update.
Niemand in het rijk der dieren heeft ooit harder gebeten dan de zwarte piranha, in verhouding althans.
NASA’s maansatellieten Ebb en Flow zijn maandagavond gecontroleerd op de maan neergestort. Volgens planning raakten de satellieten vlak na elkaar een 2,5 kilometer hoge berg in de buurt van de noordpool van de maan. Het was het explosieve einde van een succesvolle missie.