Hersenonderzoek en nanotechnologie: de kruisbestuiving die leidde tot NERF
Hoe het begon. Het ontstaan van NERF, wereldwijde koploper in hersenonderzoek die biologie met nanotechnologie combineert tot verbluffende innovaties.
Hoe het begon. Het ontstaan van NERF, wereldwijde koploper in hersenonderzoek die biologie met nanotechnologie combineert tot verbluffende innovaties.
De weg van fundamenteel onderzoek naar een levensveranderende therapie kan lang zijn. In het geval van de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT) telt elke dag. Deze slopende ziekte gaat gepaard met spierzwakte, voetmisvormingen en zintuiglijke afwijkingen, veroorzaakt door een progressieve spierontzenuwing.
Meer dan een eeuw nadat de Duitse psychiater Alois Alzheimer zijn eerste geval beschreef, blijft nog veel te ontdekken over de ziekte van Alzheimer. Zo is er nog geen effectieve therapie gevonden. Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Twee VIB-professoren vertellen het lange verhaal van hun alzheimeronderzoek.
In 2012 liet deeltjesfysicalab CERN het higgsboson los op de wereld, een deeltje met sterrenstatus én een Belgische connectie. Een decennium later is de rol van het higgs nog niet uitgespeeld: het kan een bijdrage leveren aan toekomstige doorbraken in de fysica.
Val je op mannen met een zacht gezicht, of doet een vrouw met een sterke gelaatsuitdrukking jou blozen? Dan kon dit tijdens de coronacrisis wel eens anders zijn. Tijden van onzekerheid laten ons namelijk kiezen voor een partner met een traditioneel en stereotiep uiterlijk.
In Wij wensen u veel succes met uw verdere leven beschrijft reclasseringsmedewerker Herman van Lunen zijn pogingen om mensen aan de rafelrand van de maatschappij uit de problemen te houden.
Als er één onderwerp is waar iedereen over kan meepraten, dan is het wel slapen. Veel wetenschap komt daar meestal niet aan te pas, maar dat kan veranderen nu neuroloog Steven Laureys er een boek over heeft geschreven.
‘De helft van je leven gaat aan je voorbij zonder dat je het in de gaten hebt. En waarom? Omdat je er niet met je aandacht bij was.’ Neurowetenschapper Amishi Jha pakt haar lezers vanaf de eerste pagina bij de kladden.
België overweegt om een verbod op de pedagogische tik in te voeren, en dat zorgt voor controverse. Het was de directe aanleiding voor pedagoog Philippe Noens (Odisee Hogeschool, Brussel) om zijn ideeën neer te pennen.
Abnormale eiwitophopingen zijn een kenmerk van een diverse groep aandoeningen. Het Switch labo verbonden aan VIB en KU Leuven heeft nu een algoritme ontwikkeld om de vorming van amyloïdes beter te begrijpen en voorspellen.
Het is een haast onmogelijke opdracht om de winnaar van een wielerwedstrijd te voorspellen. Je moet rekening houden met de vermoeidheid, de conditie, het favoriete weer en de tactiek van meer dan 150 renners en dan zwijgen we nog over valpartijen en lekke banden. Maar Steven Latré (UAntwerpen) heeft toch een statistisch model ontwikkeld waarmee je de pronostiek van je vrienden kan overtreffen. Hoe dat werkt, laten we hem zelf vertellen.
België is een van de koplopers van Europa wat betreft de fileproblematiek. In het labo neurobiologie (VIB/KUL) zijn onderzoekers erachter gekomen dat er verrassende raakvlakken zijn tussen het fileprobleem en de zenuwziekte ALS.
Drie of meer armen hebben klinkt als sciencefiction, maar voor ons lichaam voelt het normaler dan je denkt. Een Japans onderzoeksteam heeft een methode ontwikkeld die de besturing van robotarmen mogelijk maakt, waarbij het lijkt alsof ze echt van jou zijn.
Hoe beïnvloeden sociale media vriendschappen? Hebben we in de toekomst een robot als vriend? En maken vleermuizen ook vrienden? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, bespreekt die prangende vragen in deze aflevering van Educated Idiots.
Astrologie is razend populair, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. De wetenschap kan wel iets zeggen over je stemming, persoonlijkheid en gezondheid op basis van het seizoen waarin je geboren bent.
Een van de bestanddelen van deze handgel, isopropanol, komt niet alleen op aarde voor. Het molecuul is nu ook in de interstellaire ruimte gedetecteerd.
De denguemug weet dat wij mensen zijn door de geur van het talg op onze huid.
Houtlagering, koffie, gember, speciale hop, andere gisten … Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft het ergens in een bier verwerkt. Alleen de graansoorten lijken steeds dezelfde: gerst of tarwe. Het Gentse project AlterBrew wil daar verandering in brengen.