Baldwin Verhoeven
Baldwin Verhoeven is stagiair bij Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Broccoli en spruitjes goed voor je bloedvaten
Volgens recent onderzoek verlagen groenten als broccoli het risico op hart - en vaatziekten.
Smartphone detecteert dronkemansgang
Een glaasje te veel en je staat al gauw wankel op je benen. Amerikaanse onderzoekers gebruikten met succes smartphonesensoren om te meten of je al dan niet geïntoxiceerd bent.
‘Versoepel de maatregelen eerst bij jongeren’
In een discussie die voornamelijk lijkt te gaan over de hardheid van de maatregelen die worden ingevoerd om het coronavirus in te dijken, richt psycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) de aandacht op hoe de maatregelen moeten worden ingevoerd.
Waarom zijn robots meestal wit?
Humanoïde robots zijn overwegend wit, zowel in fictie als in het echte leven. Wetenschappers Stephen Cave en Kanta Dihal zochten een verklaring, en wijzen ook op de gevaren van dit verschijnsel.
De kralen van het poollicht verklaard
Voordat het poollicht aan haar nachtelijke spektakel begint, is er vaak een kralenketting aan de hemel zichtbaar. Nieuwe computeranalyses in combinatie met metingen van NASA’s THEMIS-sondes werpen nieuw licht op de oorsprong van het verschijnsel.
Jong sterrenstelsel was 12 miljard jaar geleden al even ordelijk als het melkwegstelsel
Atacama Large Millimeter Array, een verzameling van 66 telescopen die functioneren als één toestel, fotografeerde in 2017 een sterrenstelsel op het moment dat het nog volop in ontwikkeling was, zo’n 12 miljard jaar geleden. Afgaand op hoe het er toen uitzag, lijkt het erg op ons eigen melkwegstelsel.
Is Columbus dan toch niet verantwoordelijk voor de Europese syfilisuitbraak?
Een gangbare hypothese stelt dat Christoffel Columbus met zijn Amerikaanse ontdekkingsreizen de seksueel overdraagbare aandoening syfilis naar Europa bracht. Deze theorie is niet sluitend, en recent onderzoek vond de bacterie Treponema pallidum, verantwoordelijk voor de ziekte, terug op skeletten die kunnen dateren uit de middeleeuwen.
Waar blijft het vaccin?
Het coronavirus nadert wereldwijd 21 miljoen besmettingen. Alle hoop ligt op een vaccin dat de verspreiding van het virus tegengaat. Waarom is dat er nog niet?
Nacht van de vallende sterren
De meteorenzwerm de Perseïden bereikt vannacht zijn hoogtepunt. Je kan enkele tientallen vallende sterren per uur zien – als het weer een beetje meezit.