Bram Verbruggen
Bram is zelfstandig meteoroloog en weerman bij VRT. Hij begon zijn carrière als meteoroloog en officier bij Defensie, waar hij als voorspeller werkte in Bevekom, Kleine-Brogel en Kandahar (Afghanistan). Vandaag presenteert hij het weer op radio en televisie en geeft hij les over weer en klimaat.
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe ontstaan donder en bliksem?
Een flits en een knal. Dat is misschien de meest eenvoudige definitie van onweer. Weerman Bram Verbruggen over donder en bliksem.
Wat is UV en waarom is het schadelijk?
De weerman of weervrouw waarschuwt af en toe voor een hoge UV-index. Een hoge dosis UV-straling in de zon is schadelijk voor onder andere onze huid en ogen. Weerman Bram Verbruggen legt in deze aflevering uit wat UV is en waarom de straling schadelijk is.
Maartse buien en aprilse grillen: regent het echt meer in de lente?
Na een donkere winter, kijken velen onder ons uit naar langere dagen en meer zonneschijn. Toch krijgen we in de lente vaak te maken met wisselvallig weer. Regent het echt meer en feller in de lente? Weerman Bram Verbruggen zocht het uit.
Hoe ontstaat een regenboog?
In onze podcastreeks Weerman Bram beantwoordt Bram Verbruggen telkens een vraag over het weer. Deze keer: hoe ontstaat een regenboog?
Weerman Bram - zo leer je wolken herkennen
Wolken zijn er in alle soorten, maten en groottes, de ene al mooier dan de andere… Ze hebben allemaal een naam en behoren tot een familie. In deze aflevering vertelt weerman Bram Verbruggen wat meer over het herkennen van wolken.
Nowcasting: tussen waarnemen en voorspellen van het weer
Het weer kan je waarnemen en voorspellen. Bij waarnemen maak je gebruik van je zintuigen en van instrumenten zoals thermometers, radars, satellieten, weerballonnen. Bij voorspellen, forecasting, maken meteorologen gebruik van weercomputers om meerdere dagen vooruit te kijken. Tussen waarnemen en voorspellen zit “nowcasting”. Wat is dat precies?
Bezint eer ge begint aan wind
In deze contreien is zonlicht lang niet altijd een gegeven. Windturbines die klein genoeg zijn om in je tuin te installeren lijken een goede aanvulling te vormen op zonne-energie. Maar die strategie heeft zo haar gebreken.
Wat is smog?
Bij het horen van het woord “smog” denken veel mensen aan het blauwwitte verkeersbord onder een snelheidsbeperking van 90 km/u dat meestal omgedraaid staat langs de kant van de autosnelweg. Wanneer wordt dat dat bord omgedraaid? Wat is SMOG en hoe ontstaat het?
De tornadoclusters in de Amerikaanse Midwest uitgelegd
De tornadoclusters die vorige week over verschillende Amerikaanse staten trokken, zijn omwille van hun omvang en timing historisch te noemen. Weerman Bram Verbruggen legt uit waarom.