Bram Verbruggen
Bram is zelfstandig meteoroloog en weerman bij VRT. Hij begon zijn carrière als meteoroloog en officier bij Defensie, waar hij als voorspeller werkte in Bevekom, Kleine-Brogel en Kandahar (Afghanistan). Vandaag presenteert hij het weer op radio en televisie en geeft hij les over weer en klimaat.
Meest behandelde onderwerpen:
Sneeuw, regen, hagel: hoe ontstaat winters weer?
De winter… voor de ene een deugd, voor de andere een echte hel. In deze podcast vertelt weerman Bram Verbruggen over de verschillende types van neerslag die in de winter kunnen vallen.
Wat is het verschil tussen rijm en ijzel?
In het weerbericht wordt soms gewaarschuwd voor rijm en ijzel. Wat is het verschil tussen beide en waarom maken weerkundigen het verschil?
Waarom bevriezen autoruiten zelfs wanneer het nog niet vriest?
Van zodra de luchttemperatuur onder vijf graden Celsius zakt, kunnen autoruiten al aanvriezen. Weerman Bram Verbruggen legt uit hoe dat komt.
Hoe voorspellen weerkundigen gladde wegen?
Neerslag, zon, wind, temperatuur, ondergrond... er zijn veel parameters die de gladheid van een wegdek beïnvloeden. Hoe kan een weerman of weervrouw dan voorspellen of de wegen al dan niet glad zullen zijn? Weerman Bram Verbruggen legt het uit.
Waarom kwakkelde het weer zo deze zomer?
Wie aan zomer denkt, denkt anno 2021 aan hitte, droogte, hoge UV-indexen en hoge ozonconcentraties. Toch hadden we dit jaar een kwakkelzomer. Hoe komt dat?