Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Opwarming in een oogopslag
Deze streepjescode toont de stijging van de jaargemiddelde temperatuur sinds het begin van de metingen.
Strategieën om vaccinweigeraars te overtuigen
Het verzet tegen vaccins baart artsen zorgen. Discussies met zogenoemde 'antivaxxers' lijken vaak hopeloos. Hoe overtuig je achterdochtige ouders?
De terugkeer van de tijger
In 2022 moet de tijger terug heersen in de bossen van Cambodja. Voorlopig verschalken vooral stropers er het wild. Eos ging kijken hoe natuurbeschermers proberen te redden wat er nog te redden valt. ‘We staan voor een duizelingwekkende taak.’
Wie beïnvloedt wat je eet?
Welke impact hebben media en zelfverklaarde voedingsexperts op ons eetgedrag? Hoe kunnen voedingsdeskundigen effectiever communiceren over gezonde voeding? Dat willen Vlaamse wetenschappers uitzoeken. Maar moet dat samen met de voedingsindustrie?
Ligt de bacterieburger binnenkort op je bord?
Bacteriën zijn prima geschikt als leveranciers van hoogwaardige eiwitten. Ze kunnen worden verwerkt in veevoeder, maar ook in vleesvervangers. Janne Spanoghe (UAntwerpen) haalt eiwitten uit bacteriën.
Ook artificiële intelligentie blundert weleens
Systemen met algoritmes gingen al verschillende keren de mist in. Vier markante voorbeelden.
Moet de zoo dicht?
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het houden van dolfijnen in gevangenschap op termijn verbieden. Over onze dierentuinen spreekt hij zich niet uit. Moeten ook die dicht? Op die vraag zocht Eos-redacteur Dieter De Cleene een antwoord (Eos, 2017-4).
Kraaien zien hoeveel iets weegt
Door voorwerpen te zien bewegen in de wind raden kraaien het gewicht ervan.
Verlaat je ideologische biokraam
Eos-redacteur Dieter De Cleene heeft bedenkingen bij het protest tegen een veldproef met mais waarvan het DNA is gewijzigd met crispr-cas. 'Verzet tegen onderzoek dat niet in je ideologische kraam past, brengt duurzame landbouw niet dichterbij.'