Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Vlaamse universiteiten slordig met klinische studies
De resultaten van klinische studies moeten binnen het jaar publiek worden gemaakt. Vooral universiteiten zondigen vaak tegen die regel, ook in Vlaanderen.
Hoe de zuivelsector kaas gezond maakt
Kaas en vette zuivelproducten zijn niet slecht voor het hart. Sterker nog, ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Volgens de zuivelsector althans. Zou het?
Gratis wetenschap, nu of nooit?
Wetenschap moet gratis beschikbaar zijn, vinden 11 EU-landen. Vanaf 2020 willen ze dat hun wetenschappers enkel nog open access publiceren. Weg met de dure abonnementen op vakbladen. ‘Dit kan het begin van een revolutie zijn, maar dan moeten alle wetenschappers samenspannen.’
‘Zombiegen’ lijkt olifanten te beschermen tegen kanker
Olifanten krijgen zelden kanker. Beschermende genen lijken daar bij te helpen.
'Niemand zal onze CRISPR-banaan willen'
Hoe de Europese regels rond genbewerking een poging om de banaan te redden torpederen.
Bye-bye CRISPR: wat zijn de gevolgen van de Europese angst voor genbewerking?
Van tarwe voor mensen met glutenintolerantie tot fruit waarop je minder moet spuiten: dit zijn de slachtoffers van de Europese ‘CRISPR-ban’.
Mais bemest zichzelf
Een maisvariëteit heeft dankzij samenwerking met bacteriën minder mest nodig.
Heeft Vlaanderen te veel vee?
We halen de klimaatdoelstellingen van Parijs enkel als we de veestapel afbouwen. Dat schrijft Bond Beter Leefmilieu in De Standaard. Vrijwel nergens zitten zoveel varkens, koeien en kippen op zo’n beperkte oppervlakte als in Vlaanderen en Nederland.
Ratten houden lelijk huis in koraalrif
Koraalriffen rond de Chagosarchipel, ten zuiden van de Malediven, hebben last van een ongewone vijand: ratten. Via een omweg weliswaar. Ratten decimeren er de vogelpopulatie, die het koraal met uitwerpselen voedt.