Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Voor al uw mirakels: het microbioom
Het onderzoek naar ons microbioom – de complexe gemeenschap bacteriën die in en op ons lichaam leeft – kan een gezonde dosis scepticisme gebruiken.
Meer voedsel, minder vervuiling
Drie miljard extra monden kunnen worden gevoed zonder extra landbouwgrond in gebruik te nemen.
Neonicotinoïden: supergif voor landbouwleven
Bijen, vlinders, vissen, amfibieën en insectenetende vogels, ze lijden allen onder het gebruik van neonicotinoïden, een klasse van populaire pesticiden.
De 8 planeten in ons zonnestelsel
Acht planeten draaien rondjes rond de zon. Je kan hun volgorde onthouden met het ezelsbruggetje ‘Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nachthemd’.
Wat schaft de pot in 2043?
Er zullen in 2043 een pak meer magen te vullen zijn. Volgens de recentste prognoses lopen er tegen 2050 9,1 miljard mensen op aarde rond. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand honger hoeft te lijden?
Spuiten en slikken in de stal
In de veehouderij wordt nog steeds te veel antibiotica gebruikt. Daardoor ontstaan resistente bacteriën die ook onze gezondheid bedreigen. (2013)
Storm uit de ruimte
Als het stormt in de ruimte, druppelt het op aarde. Zonnestormen kunnen stroompannes veroorzaken en communicatie en navigatie in de war sturen. De zon nadert een periode van maximale activiteit. Zijn we daar klaar voor?
Obesitas en de voedingsindustrie: dikke vrienden?
We eten meer suiker en vet dan goed voor ons is. Maar er komt hulp uit onverwachte hoek. De voedingsindustrie bindt zelf de strijd aan met overgewicht. Hoe geloofwaardig is dat?
Dood door ggo’s
Eos-redacteur Dieter De Cleene evalueert de twee opvallendste en vaak terugkerende beweringen over ggo's die naar aanleiding van de protestmars tegen Monsanto in diverse media werden geciteerd.