DIY
Word wetenschapper voor een dag
Burgerwetenschap is helemaal in. Iedereen die dat wil, ongeacht je studie-achtergrond, kan deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Van vogels tellen tot speuren naar exoplaneten! Op het platform Iedereen Wetenschapper vind je meer dan honderd projecten voor burgerwetenschappers. Vlaamse en internationale onderzoekers vragen jouw hulp en medewerking bij hun studie. Steun het onderzoek dat jij belangrijk vindt en doe mee, individueel, in groep of met je school.
Infectieziektes op het spoor
Door wekelijks bij deelnemers te polsen naar symptomen kunnen wetenschappers de verspreiding van infectieziektes in kaart brengen.
Doe mee met de Grote Schelpenteldag
Raap schelpen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust.
'Antwerpse intellectuelen namen wellicht oranje wortels mee naar het noorden'
Gezocht: kunstliefhebbers die in de naam der wetenschap internationale musea afschuimen. Ive De Smet (VIB-UGent) en David Vergauwen (Amarant) reconstrueren de geschiedenis van groenten, fruit en granen aan de hand van schilderkunst. ‘Vooral moeilijk toegankelijke schilderijen helpen ons verder.’
Biohacker wil coronavaccin op zichzelf uittesten
Josiah Zayner, een van de bekendste biohackers, lanceerde deze week een nieuw project met de ambitie om een vaccin op zichzelf te testen.
Ontdek de bioloog in jezelf
Via deze wetenschappelijke projecten kan iedereen de biodiversiteit in België mee in kaart brengen, om ze beter te beschermen.
Wie is het? – de viruseditie
Hoe houd je in lockdowntijden twee kinderen zinvol bezig? Moleculair bioloog Hetty Helsmoortel speelt een spelletje 'Wie is het? - de viruseditie'.
Groepswerk zonder groep
De derde graad komt dit jaar met ferme complicaties. Het uitvoeren van een onderzoekscompetentie in groep, is een extra uitdaging geworden.
Biohackers gaan strijd aan tegen coronavirus
Voor biohackers gaat de strijd tegen het coronavirus niet snel genoeg. Als beweging die zich inzet om de middelen van de experimentele biologie voor het alledaagse leven open te stellen, grijpt ze de coronacrisis aan om te tonen dat niet enkel officiële instituten een verschil kunnen maken.
‘Geheime’ Grote Schelpenteldag 2020: 80 vrijwilligers, 18.000 schelpen
De Grote Schelpenteldag 2020 ontsnapte, net zoals vele andere evenementen, niet aan het coronavirus en werd afgelast. Toch gingen meer dan tachtig opgeleide vrijwilligers afgelopen zaterdag individueel op pad.
Flora-onderzoek tijdelijk stopgezet
Het grootschalige Flora-onderzoek naar het effect van individueel voedingsadvies op onze darmflora, is tijdelijk stopgezet. Een mogelijk gezondheidseffect is moeilijk vast te stellen nu mensen zich anders gedragen door het coronavirus. De onderzoekers hopen in september op een doorstart.
Grote Schelpenteldag afgelast
Gezien de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt de Grote Schelpenteldag van zaterdag 14 maart afgelast.
Zoek mee naar een oplossing voor het coronavirus
Via FoldIt kan jij al spelenderwijs mee naar een oplossing zoeken voor de wereldwijde coronacrisis.
Vlaanderen gaat op zoek naar zijn moederlijke roots
Met het project MamaMito, een combinatie van stamboom- en DNA-onderzoek naar de moederlijke lijn, wil wetenschapper Maarten Larmuseau inzicht geven in de geschiedenis van Vlaanderen. ‘Er wordt vaak neerbuigend gedaan over stamboomonderzoek. Maar dit is bijzonder relevant voor de wetenschap.’
Grote Schelpenteldag 2020 onderzoekt effect winterstormen op strandschelpen
Op zaterdag 14 maart 2020 is de kust klaar voor een derde Grote Schelpenteldag. Deze editie staat in het teken van de opeenvolgende winterstormen en de effecten op de schelpenfauna. In de tien kustgemeenten staan tachtig experten klaar om de deelnemers te helpen bij het verzamelen, tellen en herkennen van strandschelpen.
De genderonbalans in de wetenschap
Wetenschap, en vooral toegepaste wetenschap, is nog altijd voornamelijk een mannenkwestie. Daar moet verandering in komen.
Luchtballet en vlammenwerpers
Wetenschap betekent voor iedereen iets anders. In mijn vijfde jaar secundair krijg ik steeds meer een inkijk in het belang van wetenschap voor mijn leeftijdsgenoten.
Hoe ver kun je terugkeren in je stamboom?
Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Het zijn existentiële vragen die iedereen zich stelt. Een stamboom kan antwoorden geven. Maar hoe begin je eraan? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw) zet je op weg in deze aflevering van Vraag Het Aan.