DIY
Word wetenschapper voor een dag
Burgerwetenschap is helemaal in. Iedereen die dat wil, ongeacht je studie-achtergrond, kan deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Van vogels tellen tot speuren naar exoplaneten! Op het platform Iedereen Wetenschapper vind je meer dan honderd projecten voor burgerwetenschappers. Vlaamse en internationale onderzoekers vragen jouw hulp en medewerking bij hun studie. Steun het onderzoek dat jij belangrijk vindt en doe mee, individueel, in groep of met je school.
Hoe citizen science de wetenschap uitdaagt
Citizen Science, het eerste Nederlandstalige boek over burgerwetenschap, laat zien dat er in iedere burger een wetenschapper schuilt.
Met je apps en e-boeken op de tweedehandsmarkt
Gedownloade apps mag je tweedehands doorverkopen, je Spotify-account niet. Binnenkort weten we hoe het zit met e-boeken en iTunes-muziek. Onderzoek van de UGent probeert het kluwen te ontwarren.
Mezensterfte baart vogelliefhebbers zorgen
Ieder broedseizoen melden vogelliefhebbers dode kool- en pimpelmezenkuikens die ze terugvinden in hun tuinen. Dit jaar is de sterfte zorgwekkend hoger dan andere jaren met meer dan 4.500 meldingen, ‘mogelijk door het verhoogd gebruik van insecticiden tegen de buxusmot’.
Meer dan 50.000 schelpen geteld op tweede Grote Schelpenteldag
Ondanks de hevige wind kwamen zaterdag ongeveer 800 mensen schelpen tellen tijdens de tweede editie van de Grote Schelpenteldag.
Afval spotten, fotograferen en verwijderen. Zo draag je bij aan de wetenschap en een proper strand
Hoeveel afval ligt er op onze stranden? Waar komt het vandaan? Tel tijdens een strandwandeling het afval dat je vindt en help zo mee om de vervuiling op zee in kaart te brengen.
Scholieren onderzoeken effect klimaatverandering
Krijgen bomen sneller blaadjes als de aarde opwarmt? Dat onderzoeken leerlingen van vijf Vlaamse scholen, in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Antwerpen.
Boost voor burgerwetenschap
Vlaanderen krijgt een Kenniscentrum voor burgerwetenschap. ‘Scivil’ heet de nieuwe organisatie. Ze moet de expertise rond burgerwetenschap bundelen en onderzoekers ondersteunen. Alle onderzoek naar luchtkwaliteit wordt alvast beter op elkaar afgestemd.
Duwtje in de rug voor burgeronderzoek naar luchtkwaliteit
Vlaanderen lanceert een website en een app voor gemeentes en inwoners die willen weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in hun buurt.
Aan tafel met wetenschappers
Tijdens de Nachten van de Wetenschap, in vijf Vlaamse steden, horen wetenschappers graag jouw ideeën en vragen over mobiliteit, gezondheid, evolutie, migratie en milieu.
Zo boek je het meeste succes met de water bottle flip
De kans dat een flesje netjes op de bodem landt, is het grootst wanneer het tussen de 20 en 41 procent gevuld is.
Help de wetenschap, bestudeer je vijver
De provincie Limburg zoekt burgerwetenschappers om de kwaliteit van en het leven in zijn vijvers te onderzoeken.
Stad steekt slakken in nieuw jasje
De verstedelijking lijkt invloed te hebben op de kleur van slakken.
Waar lig jij van wakker?
Ik vraag me vaak af waar burgers nu echt wakker van liggen. Welke vragen zij aan ‘de wetenschap’ zouden stellen als ze er de kans toe zouden krijgen.
Op welke wetenschapsvraag wil jij een antwoord?
Vandaag start het project 'vraag voor de wetenschap', een initiatief van Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en de Vlaamse overheid in samenwerking met de Vlaamse wetenschap.
Studentensatelliet mag de lucht in
De kleine satelliet die leerlingen van het Gentse Sint-Barbaracollege bouwden wordt binnenkort gelanceerd.
Schelpen tellen: zo doe je dat
Hoe gaan we op 16 maart 2019 schelpen tellen en identificeren zodat het bruikbare resultaten oplevert? Daarvoor heb je een gestandaardiseerde methode nodig die overal op dezelfde manier gevolgd wordt. In dit demofilmpje geven de medewerkers van het VLIZ alvast het goede voorbeeld.
Oorlog in beeldjes
Kunstenaar Koen Vanmechelen brengt het enorme aantal van 600.000 slachtoffers die in België zijn gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog letterlijk in beeld, in een gigantische landartinstallatie. Ik hielp hem dit weekend.
Wetenschap is macht – ook voor jou
Op de Grote Schelpenteldag kan je wetenschappers helpen om de schelpendiversiteit aan de hele Belgische kust in kaart brengen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, je "gratis" inzetten voor de wetenschap?