Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Nooit meer pijn na een polsbreuk? Het kan met dit implantaat
Wetenschappers van Maastricht UMC+ ontwikkelden een gepersonaliseerd implantaat tegen chronische pijn na een polsbreuk.
Oudste schedel van Vlaanderen ontdekt in Ename
Een collectie van prehistorische objecten die twintig jaar geleden werden opgegraven in het Oost-Vlaamse Ename bevat bijzondere vondsten: een schedelfragment van minstens zesduizend jaar oud én de oudste bijna complete schedel die tot nu toe in Vlaanderen is aangetroffen.
AI spoort kanker vroegtijdig op
Binnenkort kunnen artsen artificiële intelligentie inzetten om kanker in een vroeg stadium op te sporen bij hun patiënten, waardoor ze hen ook sneller kunnen behandelen.
Brusselse tool laat robotarm bewegen met gedachten, zónder chirurgische ingreep
Onderzoekers van de VUB slaagden erin een niet-invasieve brain-computer interface te ontwikkelen. Daarmee kon een proefpersoon een robotarm aansturen met zijn brein.
Nieuwe behandeling in zicht voor beet van zwarte weduwe
Wetenschappers ontwikkelen volledig menselijke antilichamen die de giftige stoffen van de Europese zwarte weduwe kunnen neutraliseren, zonder bijwerkingen.
Hoe virussen kunnen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie
Faagtherapie kan een effectieve behandeling zijn voor infecties waarbij antibiotica onvoldoende werkzaam zijn.
Een fitter lichaam is ook meetbaar jonger
Een half jaar uithoudingstraining laat je epigenetische leeftijd - het tempo waarin je veroudert - dalen met 7,7 maanden en verjongt de slagaders met 3,6 jaar. Hoe zit dat?
Sarah Ahannach richtte het grootste burgerwetenschappelijk onderzoek naar het vrouwelijke microbioom op
De onderzoekers die de maatschappij bestuderen en zelfs de proefpersonen die ze analyseren zijn overwegend mannelijk en wit. Microbioloog Sarah Ahannach (Universiteit Antwerpen) wil daar verandering in brengen, met groot succes. In België alleen al namen ruim drieduizend vrouwen van 18 tot 98 jaar deel aan haar onderzoek en kwamen unieke inzichten naar boven.
‘Een hoge bloeddruk is niet altijd tijdelijk, niet normaal en al zeker niet onschuldig’
Vier op de vijf mensen met hoge bloeddruk wordt niet goed behandeld, blijkt uit een recent rapport van de WHO. Bovendien houden veel patiënten zich niet strikt aan de therapie. Tine De Backer, cardioloog in het UZ Gent en voorzitter van het Belgisch Hypertensie Comité, haalt een aantal hardnekkige misverstanden over hypertensie onderuit.