Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Minder dementie door meer spieren en minder vet
Kan je je risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer en parkinson verminderen door je lichaamssamenstelling te verbeteren?
Kippen blozen als ze bang of opgewonden zijn
Door te blozen en de positie van hun kopveren te veranderen onthullen tamme kippen verschillende emoties.
Hoe kunnen wielrenners blijven gaan, zelfs als ze vallen?
Renners die vallen, pijn lijden maar vervolgens gewoon weer doorgaan. We zien het bijna elke dag in de Ronde van Frankrijk. Wielrenners en andere topsporters voelen ook werkelijk minder pijn. Het achterliggende mechanisme kan chronische pijn verzachten.
Kan voedingssupplement astma voorkomen?
Een vroege blootstelling aan antibiotica kan op lange termijn leiden tot een hogere vatbaarheid voor astma. Onderzoekers ontdekten waarom, waardoor ze wellicht de ontwikkeling van astma kunnen voorkomen.
Je tampon bevat mogelijk metalen: ‘Er is meer transparantie nodig over het productieproces’
Tampons kunnen metalen bevatten, blijkt uit recent onderzoek. Of die ook in de bloedsomloop en de rest van het lichaam terecht kunnen komen, is nog niet duidelijk.
Dit hormoon kan helpen tegen botontkalking
Een nieuw ontdekt hormoon dat de botten van vrouwen die borstvoeding geven sterk houdt, kan helpen bij het genezen van botbreuken en bij de behandeling van osteoporose.
Lichaamsbeweging voorkomt zenuwschade tijdens chemotherapie
Heel wat behandelingen tegen kanker vallen niet alleen de tumor maar ook de zenuwen aan. Specifieke lichaamsbeweging kan dat voorkomen.
Ziektes behandelen met fotoporatie: ‘Je wilt iets in de cel brengen, maar die tegelijkertijd zo gezond mogelijk achterlaten’
Fotoporatie is een nieuwe en veilige methode om moleculen van buitenaf in cellen te plaatsen, met als doel die genetisch te wijzigen. Zo kunnen bijvoorbeeld immuuncellen, eens teruggebracht in de patiënt, beter ziektes zoals kanker bestrijden. Eos sprak met professor Kevin Braeckmans, hoofd van de onderzoeksgroep biofotonica aan de Universiteit Gent en bedenker van het innovatieve proces.
Nooit meer pijn na een polsbreuk? Het kan met dit implantaat
Wetenschappers van Maastricht UMC+ ontwikkelden een gepersonaliseerd implantaat tegen chronische pijn na een polsbreuk.