Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Ontsteking in nekspier verklaart hoofdpijn
Ontstekingen in de nekspieren zijn betrokken bij primaire hoofdpijn.
Geavanceerde combinatie van röntgentechnieken onthult onverwachte loodlaag op De Nachtwacht van Rembrandt
Een nooit eerder gebruikte combinatie van beeldvormingstechnieken heeft een voorheen ongeïdentificeerde loodlaag onthuld op De Nachtwacht, het meesterwerk dat Rembrandt Van Rijn in 1642 schilderde.
‘Ensor heeft heel wat schilderijen overgeschilderd’
Welke materialen en technieken gebruikte James Ensor? En hoe evolueerden ze doorheen zijn oeuvre? Onderzoekers van het KMSKA en van Mu.ZEE onthullen een aantal verrassende ontdekkingen.
Hoeveel warmte kan een menselijk lichaam aan?
De temperatuurlimiet voor menselijk overleven bij extreme hitte moet naar beneden worden bijgesteld, blijkt uit nieuw onderzoek.
Nieuw onderzoek bevestigt: Ensor paste zijn zelfportret achteraf aan
Wanneer je Zelfportret met bloemenhoed bekijkt, valt meteen op dat het overgrote deel van het schilderij uit donkere tinten bestaat en de kleurrijke hoed met veer niet bij de rest lijkt te passen. Onderzoek met PXRF en MA-XRF bevestigt het vermoeden dat Ensor de hoed later aan zijn portret heeft toegevoegd.
‘We vinden altijd wel een manier om jullie nog een keer te verrassen’
Exact veertig jaar na de ontdekking van hiv als oorzaak van aids, lijkt het einde van de hel die de ziekte veroorzaakte in zicht. Viroloog Marc Van Ranst, die in de beginperiode van de epidemie nog geneeskundestudent was, kroop met plezier in de huid van het aidsvirus voor een gesprek over een van de grootste uitdagingen in zijn vakgebied.
‘Opmerkelijk dat onderzoek van het ruggenmergvocht niet terugbetaald wordt’
De diagnose van de ziekte van Alzheimer met grote zekerheid bij leven stellen is nog maar vrij recent mogelijk. Neurowetenschapper en neuroloog Rose Bruffaerts (40) ontwikkelt breed inzetbare tools om hersenziektes zo vroeg mogelijk op te sporen en een snellere behandeling mogelijk te maken.
Brussels 3D-model van teelbal geeft inzicht in vruchtbaarheidsproblemen
Het miniatuurmodel ontwikkeld aan de VUB moet onderzoekers meer inzicht in de teelbal geven. ‘De effecten van hormoonverstoorders zoals PFAS kunnen we nu beter onderzoeken.’
Poeptransplantatie spoelt resistente bacteriën weg
Het inbrengen van de ontlasting van een gezonde donor in de darmen van een zieke patiënt kan helpen bij het bestrijden van resistente superbacteriën.