Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Nieuwe testkit spoort besmette coronapatiënten veel sneller op
Wetenschappers van de University of Oxford en van het Oxford Suzhou Centre for Advanced Research (OSCAR) hebben een testkit ontwikkeld waarmee ze patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus sneller kunnen identificeren.
Ben Somers ontwikkelt slimme gehoorimplantaten
Een cochleair implantaat helpt doven en extreem slechthorenden om spraak te verstaan. Maar zo’n toestel correct afstellen is tijdrovend en omslachtig. Ben Somers ontwikkelt apparaten die zichzelf continu bijsturen.
‘Alle voorspellingsmodellen zijn verkeerd, maar we hebben ze nodig’
Volgens wetenschappers raakt 60 tot 70 procent van de bevolking besmet met het coronavirus SARS-CoV-2. Hoe komen ze aan die cijfers? Eos vroeg het aan Steven Callens, expert infectieziektes aan het UZ Gent.
Apps in de strijd tegen het coronavirus
Een mobiele app kan mensen snel en efficiënt waarschuwen dat ze wellicht aan een geïnfecteerde patiënt werden blootgesteld.
Zes vragen en antwoorden over het coronavirus
Het coronavirus is ook in ons land aan een opmars bezig. Wat zijn de recentste richtlijnen?
Waarom verspreidt het coronavirus zich zo gemakkelijk tussen mensen?
Het nieuwe coronavirus verspreidt zich zeer snel. Bepaalde kenmerken van het virus kunnen dat wellicht verklaren. Ze vormen bovendien mogelijke doelwitten voor geneesmiddelen.
Zijn mannen gevoeliger voor het coronavirus dan vrouwen?
Chinese onderzoekers tellen iets meer dodelijke slachtoffers onder de mannen die besmet raakten met het coronavirus dan onder de vrouwen.
‘Het merendeel van de zeldzame ziekten wordt helemaal niet onderzocht’
Een ziekte zoals ALS staat bekend als een zeldzame aandoening. Dat je ze toch kent, ligt wellicht aan de Ice Bucket Challenge of andere crowdfundingacties en infocampagnes. Wist je dat er naast deze bekendere aandoening nog duizenden andere zeldzame ziekten bestaan? En dat ze heel specifieke uitdagingen vormen voor artsen en onderzoekers?
Doorbraak in zoektocht naar vaccin tegen coronavirus
Voor het eerst is er een driedimensionaal beeld op atomaire schaal gemaakt van het deeltje van het virus dat zich aan menselijke cellen hecht.