Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
‘We verwachten dat vrouwen alle symptomen van de menopauze maar aanvaarden. Waarom eigenlijk?’
Over hormonen circuleren gigantisch veel opinies en misvattingen, die patiënten vaak ten onrechte schrik aanjagen. In zijn nieuwe boek maakt endocrinoloog Guy T’Sjoen (UZ Gent) komaf met misleidende informatie.
Contactlens vervangt iris
Patiënten met een beschadigde of ontbrekende iris zouden binnenkort een elektronische versie kunnen krijgen.
'Migraine is meer dan gewoon wat hoofdpijn'
Migraine is een miskende en onderschatte aandoening. Zelfs dokters weten er niet altijd het fijne van, met verkeerde diagnoses en medicatie als gevolg – tot zelfs volstrekt nutteloze operaties. 'Je moet je persoonlijke triggers leren herkennen die je migraine uitlokken', zegt neuroloog Anneke Govaerts.
Covid-19 behandelen met bloedplasma: een goed idee?
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit heeft het behandelen van covid-19 met bloedplasma versneld goedgekeurd. Longarts Bart Lambrecht (UGent) is geen voorstander van de behandeling: ‘Soms kan het meer kwaad dan goed doen’.
‘Besmette mensen in isolatiecentra opvangen is niet haalbaar, niet wenselijk en onmenselijk’
Wie thuis in quarantaine gaat, besmet tot de helft van zijn huisgenoten. Artsen Harald De Cauwer (UAntwerpen) en Francis Somville (UAntwerpen en KU Leuven) stellen isolatiecentra voor als alternatief. Maar intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) heeft er zware bedenkingen bij.
Is een vaccin ook veilig voor risicogroepen?
Een vaccin tegen het coronavirus beschermt niet iedereen even goed. Bij ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zou het de ziekte ook kunnen verergeren.
Stel dat het vaccin tegen het coronavirus er is, wie krijgt het dan het eerst?
Welke risicogroepen worden het eerst gevaccineerd? En wanneer de rest?
Tussen mieren en mensen
In De mierenmaatschappij onderzoekt een kennersduo de verschillen – en de parallellen – tussen twee uitzonderlijke organismen.
‘Nog nooit werd zo snel een vaccin ontwikkeld’
Wereldwijd zijn onderzoekers koortsachtig op zoek naar een vaccin tegen SARS-CoV-2, het virus dat de wereldwijde corona-epidemie veroorzaakte. Wat zijn de grootste obstakels in die zoektocht? Wij vroegen het aan prof. Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen.