Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Kunst dateren dankzij Koude Oorlog
Voor het eerst dateerden fysici een schilderij aan de hand van de ‘bomb peak’-curve: een koolstofpiek rond 1960, veroorzaakt door massaal veel kernproeven.
Antibiotica en resistentie: ook in Cambodja een evenwichtsoefening
Resistente bacteriën zijn te verslaan met krachtige – zogenaamde breedspectrum – antibiotica. Maar bij overbodig gebruik werken deze medicijnen resistentie juist in de hand.
Oudste ster gevonden
Een team van astronomen heeft de tot nu toe oudste ster van het heelal ontdekt. Hij werd 13,7 miljard jaar geleden gevormd, kort na de oerknal.
Verse Marskrater gefotografeerd
De planeet Mars wordt minstens tweehonderd keer per jaar getroffen door een brok puin. Soms levert dat een spectaculair resultaat op.
Het Ray Charles-effect
Neurologen hebben ontdekt dat het gehoor erop vooruitgaat na een week gesimuleerde blindheid – althans bij tests op muizen.
Neushoorns op de Noordpool
Neushoorns en mammoeten konden ooit leven op de Noordpool dankzij proteïnerijke plantjes, ruigtekruid genaamd.
DNA-geknutsel voor genetisch gewijzigde aap
Chinese wetenschappers hebben voor het eerst apen genetisch gemodificeerd aan de hand van een veelbelovende methode, die toelaat om kleine stukjes DNA te knippen en te plakken.
Succesvolle behandeling pinda-allergie
Babypinguïns sterven door klimaatverandering
In Argentinië sterven steeds meer babypinguïns door extreme hitte en regenval.