Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Wolf werd hond in Europa
Jager-verzamelaars, en niet de eerste landbouwers, maakten trouwe huisdieren van wilde honden. En dat domesticatieproces begon in Europa.
Richtingsgevoel zit in het brein
Sommige mensen vinden moeiteloos hun weg terug, anderen redden het niet zonder kaart of gps. Het verschil tussen beide groepen is op anatomisch niveau zichtbaar in de hersenen, zo blijkt.
Waarom planten naar het licht groeien
Dat planten naar het licht groeien, weet iedereen. Maar hoe ze dat doen was tot nog toe een raadsel.
Polsslag kinderen stijgt, vooral bij jongens
De pols van een tienjarige telt tot twee slagen per minuut meer dan 30 jaar geleden. Er is wel een verschil tussen jongens en meisjes. De oorzaak is mogelijk ons zittend leven.
Sportieve moeder, slim kind
Drie keer per week actief zijn tijdens de zwangerschap stimuleert de hersenontwikkeling van de baby.
Depressie maakt je ouder
Wie ooit een zware depressie had, heeft cellen die sterker verouderd zijn dan leeftijdsgenoten die nooit depressief waren. Dat kan verklaren waarom het risico op verouderingsziektes na een depressie stijgt.
Vikings kochten zijde in Perzië
De doorgaans als brute plunderaars neergezette Scandinaviërs hadden blijkbaar ook een verfijnde kant.
Historische figuren in het nieuws: Leo Baekeland
150 jaar geleden werd in Gent Leo Bakeland geboren, de eigenzinnige chemicus die zijn naam zou geven aan een uitvinding die hem schatrijk zou maken en die het aanzicht van de wereld zou veranderen: bakeliet.
Versteende insectenliefde
Dit is het oudste fossiel van een koppel parende insecten.