Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Blauwe begonia’s hebben stukje nanotechnologie aan boord
Begonia’s zijn niet alleen populair door hun prachtige bloemen, maar ook omdat ze kunnen gedijen met weinig zonlicht. Sommige soorten kunnen zelfs overleven in het quasi-donker.
Gentenaars kapten massaal bos
Middeleeuws afval verraadt dat de Gentenaars alle bruikbare bomen kapten voor brandstof en constructiemateriaal.
Oud bloed is even goed
Wat voor de meeste voedingsproducten geldt gaat niet op voor de rode bloedcellen die bij transfusies worden gebruikt.
Riet en zegge hielpen oermens te settelen
De eerste sedentaire inwoners van de Vruchtbare Sikkel vertrouwden voor hun voeding niet alleen op seizoensgewassen zoals wild graan.
Ook zuurstofgehalte beïnvloedt biologische klok
Goed nieuws voor mensen die vaak te kampen hebben met een jetlag: wetenschappers hebben een nieuw trucje ontdekt om de biologische klok te resetten.
Brengen gouddeeltjes soelaas tegen alvleesklierkanker?
Vorsers zoeken naarstig naar een alternatieve behandeling voor pancreaskanker, bijvoorbeeld door gebruik te maken van nanodeeltjes.
Zeldzame archeologische opgraving in Aalter
De Oost-Vlaamse gemeente Aalter was in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting. Dat is opnieuw bewezen met de uitzonderlijke opgraving van een baanpost, een soort snelwegrestaurant avant la lettre.
Geen hoger risico bij operatie op vrijdag
Lang werd gedacht dat patiënten met postoperatieve zorg in het weekend er slechter voor stonden dan zij die eerder in de week onder het mes gingen.
De gok van Parijs
Het is verre van zeker dat de technologie die de opwarming tot twee graden moet beperken, er straks ook daadwerkelijk zal zijn.